ceas Adriatica Worldchampion Super de Luxe, mecanism AS 1604 Wehrmachtswerk fabricaţie anii '50

CEAS BARBATESC ADRIATICA Inscris de Ceasornicar
555 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Adriatica Worldchampion Super de Luxe este un model mai rar întîlnit, bărbătesc, echipat cu un mecanism AS 1604 cu 21 de rubine (a fost produs şi într-o variantă cu doar 17 rubine), armare manuală şi secundar central direct, fabricat aproximativ între 1955-1959. Din acest mecanism, modificat şi denumit în termeni de specialitate Wehrmachtswerk (army movement, mecanism tip militar), a fost dezvoltat şi mecanismul Dugena 715. În funcţie de perioada de fabricaţie, puntea principală avea diferite decupaje. O particularitate a acestui mecanism este reglajul în 3 poziţii (ajustamente) de temperatură şi izocronism, lucru cu care puţine manufacturi se puteau lăuda la vremea aceea. Ceasul are diametrul de 39 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 29 mm diametru şi o înălţime de 4,5 mm. Balansierul mare, prevăzut cu şuruburi de compensare şi amortizoare Incabloc, bate cu o frecvenţă de 18.000 A/h, iar arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de putere de 38 de ore. Capacul spate din oţel, pe filet, în stare foarte bună (foto 5), are logo-ul mărcii şi poartă seria 5180. Coroniţa este marcată cu "A" (vezi foto 7). Cadranul este păstrat în stare bună, cu indecşi şi indicatoare aurii, fiind evidenţiat de vîrful roşu-viu al secundarului ca o săgeată.

Adriatica este una dintre puţinele companii orologere rămase independente, care produce ceasuri de înaltă calitate de aproape 90 de ani. Se pare că mărcile Adria şi Adriatica au fost înregistrate în 1931 sau chiar mai devreme, dar au fost inactive de la începutul celui de-al doilea război mondial pînă în 1949. Numele brandului provine de la oraşul etrusc Atria, care a dat, de asemenea, şi numele Mării Adriatice. Istoria ceasurilor Adriatica poate fi însă urmărită pînă la mijlocul sec. al XIX-lea, fiind este strîns asociată cu perioada Belle Époque, cînd Montilier Watch Co. lua naştere în apropiere de Morat Murten, în 1852. Ca marcă înregistrată, Adriatica este asociată cu Swiss Watch Company, cea care a şi creat marca şi a început producţia ceasurilor Adriatica în 1931. Treizeci de ani după acest moment, fabrica Adriatica se relochează la Biel Bienne şi la Basel, continuînd să producă ceasuri de calitate şi relansînd celebra colecţie Adriatica Worldchampion, care a devenit rapid unul dintre cele mai populare ceasuri ale anilor '60, cu toate că acest model fusese produs şi anterior, dar nu cu acelaşi impact. Adriatica a fost o marcă răspîndită mai ales în ţările scandinave (în special în Finlanda) şi în blocul est-european. Există o mare asemănare de design între mărcile Atlantic şi Adriatica, de aceea mulţi sînt tentaţi să creadă că au fost produse de aceeaşi manufactură, însă istoria fiecărei mărci în parte ne arată altceva. Astăzi, fabrica Adriatica este situată în orăşelul Camorino din cantonul Ticino, partea italiană a Elveţiei.

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică bună pentru vîrsta lui. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 20 septembrie 2018 Actualizat: 15 ianuarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Rossia
380 lei
Orex
355 lei
Seiko
700 lei
Buler
450 lei
Olma
500 lei