ceas Avia, mecanism FEF 372, fabricaţie anii '50 - '60, carcasă Bielna SA

CEAS DAMA AVIA Inscris de Ceasornicar
275 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Avia, de damă, este echipat cu un mecanism FEF 372 (Fabrique d' Ebauches Fleurier, preluată ulterior de una dintre entităţile fondatoare ale Parmigiani Fleurier) cu 17 rubine, fabricat cu aproximaţie între anii 1955 - 1962 (după ansele sudate). Ceasul are dimensiunile de 19 x 24 mm şi distanţa între anse de 8 mm, iar dimensiunile mecanismului sînt 15,35x17,8 mm şi 3,45 mm înălţime. Balansierul tip lis prevăzut cu amortizoare Incabloc bate cu 21.600 de alternanţe, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o serioasă rezervă de mers de 47 de ore. Capacul spate din oţel, în stare excelentă, este marcat cu numărul de serie 6024. Remontoarul este cel original, marcat cu logo-ul Avia (vezi foto 5). Carcasa fabricată de Bielna SA este placată cu 16 microni de aur (marcaj între anse, la ora 6, atît pentru placaj cît şi pentru poansonul fabricantului, un brad stilizat). Un ceas micuţ şi fericit :).

Colecţionarii de ceasuri de epocă au întîlnit destul de frecvent marca elveţiană de ceasuri Avia (Fabrique de montres DEGOUMOIS S.A., La-Chaux-de-Fonds). Aceasta a avut un impact foarte mare asupra industriei orologere, prin declanşarea aşa numitei „revoluţii digitale” care a dus ceasurile mecanice aproape în moarte clinică. Istoria Avia merge înapoi în anul 1887, cînd H.V. Degoumois s-a stabilit în orăşelul La-Chaux-de-Fonds, unde şi-a deschis primul atelier de orologerie. Compania s-a mutat apoi la Neuchâtel în 1933, marca Avia fiind înregistrată oficial de către Degoumois pe 30 ianuarie 1937. Compania a fabricat ceasuri de înaltă calitate, într-o varietate de carcase: de la aur masiv pînă la cele placate cu aur sau din oţel inoxidabil. De-a lungul existenţei Avia a furnizat ceasuri şi mecanisme pentru mărci faimoase, incluzînd aici A. Wittnauer & Co. sau Ball Watch Company, fapt ce atestă calitatea incontestabilă a acestora. De altfel, Avia a mai fabricat ceasuri şi sub brandul Corvette (acesta ajungînd ulterior în portofoliul Omega). Fabrica AviaDegoumois a cunoscut un succes foarte mare cu linia de ceasuri militare produse între 1940 şi1960 pentru armata britanică. În 1969, proprietarul de atunci al fabricii de ceasuri Avia, un industriaş din Neuchâtel care mai deţinea şi mărcile Helvetia şi Fleurier îşi trece în portofoliu şi brandul Silvana, rezultînd o nouă firmă, Avia & Silvana S.A. Curînd, aceasta a fost înglobată în holdingul Societe des Garde-Temps S.A. (SGT), un conglomerat care ajunsese să deţină diverse mărci de prestigiu în industria orologeră. În 1968 Avia intrase într-un consorţiu format din şase manufacturi elveţiene de ceasuri, printre care Invicta şi Sandoz, asociere care cumpără apoi firma de ceasuri Waltham. Acest consorţiu a dezvoltat primul ceas quartz digital cu afişaj LCD (liquid crystal display) şi l-a dezvăluit lumii în martie 1972, cu ocazia tîrgului de la Basel. Impactul acestei descoperiri a fost dramatic, semnificaţia fiind că ceasuri capabile de o precizie de neegalat puteau fi produse în masă. Invenţia a stîrnit o furtună atît de mare în lumea orologeră încît ceasurile mecanice aproape că au fost îngropate. Popularitatea ceasurilor digitale Avia era atît de mare încît un advertorial al acestei mărci apare pe coperta Horological Journal în 1975. Gigantul american Fossil a cumpărat în 2001 de pe bursă pachetul majoritar al Avia şi de atunci marca aparţine acestei firme.

Ceasul provine din colecţia personală şi se află într-o stare tehnică şi estetică foarte bună. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare (necesită înlocuire !), iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi comanda o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 25 martie 2019 Actualizat: 02 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Doxa
850 lei
Roberta
500 lei
Lanco
1.000 lei
Seiko
700 lei
Primato
720 lei