ceas Chaika Quartz, model rar, mecanism Chaika 3050-KR (primul mecanism sovietic cu quartz)

CEAS BARBATESC CHAIKA Inscris de Ceasornicar
1.650 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Ceasul Chaika Quartz prezentat aici este un model rar, deoarece a fost produs în puţine exemplare. Acest ceas a însemnat un pas important înainte pentru ingineria electronică sovietică, făcînd din fosta URSS un jucător în scena ceasurilor cu quartz. Ceasul este echipat cu un mecanism Chaika 3050-KR cu 10 rubine (fantastic pentru acele vremuri !), motor pas cu pas şi dublu calendar (dată + zi). O particularitate a acestui mecanism este că foloseşte patru bobine. Este dotat şi cu funcţie de hack (acesta este activat prin deconectarea unui fir de la placa de circuit a mecanismului). Ceasul are dimensiunile 38x45 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Carcasa cromată este în stare foarte bună. Capacul din inox este cu inel filetat şi are seria 121923. Cadranul este de un albastru superb, cu indecşi orari tridimensionali plasaţi fiecare în cîte un "canal". Ceasul se livrează însoţit de încă un exemplar, identic, funcţional, pentru piese (are seria 959161 şi capacul spate gravat cu "Pentru Ivan Nicolaievici, cu ocazia aniversării a 60 de ani, din partea familiei fratelui Vasilii, 7.II.1983"). Chaika 3050-KR a avut o viaţă scurtă, fiind produs doar între 1977 şi 1983. Cu siguranţă, putem spune că acest ceas este un model rar, cei care au norocul să pună mîna pe cîte un exemplar fiind colecţionarii.

Acest ceas a însemnat un pas important înainte pentru ingineria electronică sovietică, făcînd din fosta URSS un jucător în scena ceasurilor cu quartz. Chaika 3050-KR ("Kvarzevi rezonator", rusă, orig., n.n.) este un model destul de misterios. Lipsa de informaţii despre acest ceas şi acest mecanism nu ne permite să scriem o istorie detaliată, dar cel puţin avem o viziune despre geneza mecanismului. Dar de ce este acest ceas atît de special ? Practic, a fost primul ceas cu quartz realizat vreodată în fosta Uniune Sovietică. În anii '70, guvernul sovietic presa industria autohtonă să creeze produse care să facă faţă concurenţei capitaliste. Proiectul elveţian Beta 21 tocmai se sfîrşise cu un eşec, însă asta a inspirat inginerii sovietici să inoveze. În 1974, la institutul tehnic NII Chasprom s-au format două echipe de ingineri. Prima avea misiunea de a crea primul ceas digital sovietic (faimosul Elektronika B6-02) cu sprijinul NII-Zavod Pulsar din Moscova, iar a doua urma să elaboreze primul mecanism cu analog cu quartz, cu sprijinul comun al fabricilor Chaika si Petrodvorets. Doi ani mai tîrziu, la tîrgul de la Leipzig, ambele prototipuri au fost prezentate public, deşi abia în 1977 au fost lansate pe piaţă. Se spune că doar foarte puţine exemplare (o duzină !) din prima generaţie produsă în 1977 au fost distribuite în magazine, iar astăzi nu mai există decît foarte rar cîte un exemplar din acel prim lot. Imediat după aceea producţia a fost oprită, fiind reluată în 1978 cu o versiune mai ieftină a mecanismului. 3050-KR avea o distribuţie aproape limitată, singurii norocoşi să-l aibă fiind cei din Nomenklatura. Partea mecanică a motorului pas cu pas a fost produsă la Prima Fabrică de Ceasuri din Moscova. Roata motoraşului face un cerc complet la fiecare secundă, scoţînd un zgomot special. Motorul a fost produs în fabrica Slava, ceea ce a complicat procesul de producţie deoarece Poljot realiza mecanismul, cu excepţia acestui motor pas cu pas. Apoi mecanismul era trimis la A Doua Fabrică de Ceasuri pentru a monta motorul. Apoi, mecanismul mergea la fabrica Chaika din Uglich, în aşteptarea asamblării părţii electronice. Placa de circuit imprimat, inclusiv oscilatorul, a fost fabricată la uzina din Minsk. Controlul calității și asamblarea electronicelor se făceau întotdeauna la uzina Chaika, făcînd procesul destul de lung, laborios și confuz din punct de vedere logistic, dar mai important, a fost extrem de scump.

În 1937 guvernul sovietic a decis înfiinţarea unei fabrici pentru producţia de rubine sintetice şi pietre tehnice, în orăşelul Uglich de pe Volga. Uzina a început să funcţioneze în 1940 şi s-a numit la început TTK-2. Ulterior, pe lîngă rubine, fabrica a început să producă şi ceasuri de damă. Din 1950 au fost preluate şi produse mecanisme Zvezda de la fabrica din Penza. Primele ceasuri de damă produse la Uglich s-au numit “Volga”. Din 1963 a fost adoptat numele de „Chaika” („pescăruş”, în limba rusă), în cinstea primei femei cosmonaut, Valentina Tereshkova (Chaika a fost numele acestei misiuni în spaţiul cosmic). Fiind specializată pe realizarea de mecanisme de mici dimensiuni, aici s-au optimizat nu mai puţin de 12 calibre diferite ! Uzina fiind specializată pe ceasuri de damă, modelele bărbăteşti au fost fabricate sporadic, în serii mici. În 1967 ceasurile Chaika au primit medalia de aur la expoziţia de la Leipzig. În anii ’70 aici s-au pus la punct şi tehnicile de realizare a cadranelor emailate, iar în 1977 a început şi la Uglich producţia de ceasuri cu quartz. În 1990, 50% din producţie era destinată exportului în Canada şi Europa. Din păcate, în anul 2000, datorită crizei economice, fabrica Chaika şi-a închis porţile.

Ceasul este într-o stare tehnică şi estetică foarte bună. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele albastră, şi cu încă un exemplar de rezervă, pentru piese. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun

Data anunt: 17 decembrie 2023 Actualizat: 18 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Tudor
830 lei
Tanis
350 lei
Roxy
710 lei