ceas Chilex, mecanism Femga 500, fabricaţie anii '40

CEAS BARBATESC CHILEX Inscris de Ceasornicar Stare: Folosit
650 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Chilex dispune de un mecanism Femga 500 cu 15 rubine şi secundar periferic, fabricat în anii '40 (după caracteristicile mecanismului, cam între 1943-1944 !). Ceasul are diametrul de 37 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar mecanismul are 23 mm diametru şi 3,8 mm grosime. Balansierul are şuruburi de compensare şi bate cu 18.000 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 34 de ore. Există prea multe asemănări între familia de mecanisme Femga 500 şi Precimax 250, 400 şi 450 ca să credem că este doar o întîmplare (practic, mecanismele sînt identice), dar legătura dintre franţuzescul Femga şi elveţianul Precimax este necunoscută. Cercetări mai aprofundate ar rezolva probabil această dilemă, dar munca de cercetare ar putea fi enormă şi îndelungată, avînd în vedere că nu se cunoaşte nici o arhivă Chilex, atît marca precum şi fabrica fiind dispărute încă din primii ani de după cea de-a doua conflagraţie mondială. Cadranul este frumos decorat cu o floare stilizată, aurie, la fel ca indicatoarele şi indecşii orari aurii şi ele. Capacul spate, din oţel, este inscripţionat Bagobloc şi Bté S.G.D.G. "Bagobloc" era un sistem de închidere cu inel filetat, brevetat de compania Miserez cu sediul în Besançon (fabricant de accesorii pentru ceasuri, inclusiv carcase). De altfel, Bagobloc este probabil un acronim pentru „blocage par bague”, adică „închis printr-un inel”. “Bté S.G.D.G.” înseamnă “Bréveté Sans Garantie du Gouvernement”. Deşi are circa 75 de ani, ceasul este foarte arătos.

Ceasurile Chilex au fost fabricate de către Pierre Chil, care deţinea o mică manufactură în Arondismentul 3 din Paris. A fost singurul brand sub care a produs P. Chil. Potrivit unor surse, Pierre Chil ar fi fost atît de bucuros după divorţul de soţia sa încît şi-ar fi numit ceasurile Chilex ("Chil" de la numele lui, iar "ex" de la "EX femme", fr., original, "fosta") :D. După alte surse, însă, Chil şi soţia sa, Deborah, n-au divorţat niciodată. Din păcate, în anii tulburi ai războiului afacerile nu prea mergeau, fabrica a fost închisă în timpul ocupaţiei, iar după terminarea războiului nu se mai ştie nimic despre Chilex pînă prin anii '50 cînd se pare că a fost reînviată de familia unui evreu, Izhack (Isi). Marca Chilex a dispărut definitiv în 1980.

Ceasul arată şi funcţionează bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 06 ianuarie 2019 Actualizat: 29 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Fossil
50 lei
THERMIDOR
650 lei
Accesorii
250 lei buc.
Laco
600 lei