ceas Eloga Eden Roc Supershock (Fortis), mecanism FHF 96-4

CEAS BARBATESC ELOGA Inscris de Ceasornicar
355 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Eloga Eden Roc Supershock este echipat cu un mecanism elveţian cu secundar central şi calendar FHF 96-4, cu 17 rubine şi amortizoare incabloc la balansier. FHF este prescurtarea de la “Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon”, înfiinţată în 1876. Ceasul are dimensiunile de 35x37 mm şi distanţa între anse de 19 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi grosimea de 4,6 mm. Balansierul tip lis efectuează 18.000 de alternanţe oră. Arcul motor din elynvar cu spirală dublă Cornú asigură o rezervă de mers de 48 de ore ! Punţile superioare ale maşinii sînt gravate cu un fel de guilloche „bob de orez”. Cadranul, în stare perfectă, este marcat cu numele brandului însoţit de emblema Fortis, o coroană regală, şi T Swiss Made T la ora 6. Acelaşi simbol Fortis se regăseşte pe capacul spate şi pe remontoar (foto 5). Capacul spate, din oţel, are seria 7220W gravată la exterior (foto 3), iar pe interior numele manufacturii (foto 10). Indecşii orari şi indicatoarele sînt luminescente, cu fosforul în stare bună (foto 9).

Un nume de referinţă în industria elveţiană de ceasuri, primul ceas Eloga a văzut lumina zilei în 1917, într-o mică manufactură deschisă în Berna, o mişcare foarte îndrăzneaţă în mijlocul primului Război Mondial ! Marca a fost înregistrată trei ani mai tîrziu de către fraţii Hans şi Fritz Spahr-Benoit, concomitent în Berna şi Lengnau. Cei doi fraţi, ambii meşteri ceasornicari, erau atît de determinaţi să facă istorie în acest domeniu încît curînd Eloga a acumulat prestigiu şi a început să culeagă laude atît pentru mecanismele sale excepţionale cît şi pentru ceasurile-bijuterie realizate. După ce tatăl său s-a pensionat, Fritz Spahr junior a preluat frîiele micii companii şi, cu sprijinul unchiului său, a dat la rîndul lui dovadă de curaj şi îndrăzneală, construind în 1941, în întunecatele zile ale celui de-al doilea Război Mondial, o nouă fabrică. Situată în apropierea gării din Lengnau noua fabrică Eloga era echipată ultramodern, după cerinţele din ce în ce mai sofisticate ale epocii. N-a trecut mult şi pregătirea solidă, abilităţile profesionale şi experienţa tînărului Spahr au contribuit la creşterea şi diversificarea producţiei ceasurilor de mînă ale companiei. Eloga producea, chiar în acei ani tulburi, de la ceasuri de damă somptuos decorate la ceasuri sportive bărbăteşti. În această perioadă Eloga ajunsese unul dintre cei mai importanţi specialişti în ceasuri sport, modelele lor diver primind aprecieri deosebite. Cu previziunea şi strălucirea sa obişnuite, Fritz Spahr a continuat să ghideze compania pînă la moartea sa prematură în 1965. Soţia sa, Grety Spahr, a preluat imediat povara responsabilităţilor firmei. Cu ajutorul fiicei lor, Gisela, şi a lui Walter Renfer, zorii unor noi zile au coborît peste Eloga Watches. Cu o conducere feminină la cîrmă manufactura a început să producă modele mai graţioase, lansînd o producţie de ceasuri de lux pentru sofisticata clientelă europeană.

Puţine manufacturi elveţiene de ceasuri se pot mîndri cu un secol de progres şi inovaţii neîntrerupte. Chiar şi mai puţine pot spune că ceasurile pe care le produc sînt echipate standard pentru astronauţi. Există o singură companie care poate spune că a inventat primul ceas mecanic automatic, iar această manufactură este Fortis ! Ceasurile produse de Fortis reprezintă povestea incredibilă despre cum o mică manufactură elveţiană din Grenchen a ajuns, din producător de ceasuri, furnizorul oficial al călătorilor interplanetari. Odată cu mutaţiile aduse de revoluţia quartz-ului, marca Eloga a ajuns în portofoliul Fortis, care a şi înregistrat-o şi a continuat să producă ceasuri sub acest brand. Ceasurile Eloga au fascinat, de-a lungul timpului, oameni din întreaga Europă şi chiar de peste Atlantic, iar longevitatea şi fiabilitatea mecanismelor fac ca ceasurile Eloga să aibă cu adevărat o valoare atemporală.

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică foarte bună. Funcţionează aproape la secundă. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 06 aprilie 2015 Actualizat: 11 septembrie 2019 Vizualizari: 2210
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 882
Anunturi marcate ca vandute: 623
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Aurora
335 lei
Chaika
302 lei
Sekonda
210 lei