ceas Enicar Ocean Pearl Star Jewels, mecanism Ariste Racine 690 fabricaţie anii ’60

CEAS DAMA ENICAR Inscris de Ceasornicar
350 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Enicar Ocean Pearl este un model echipat cu un superb mecanism auriu in house AR 690 (17 rubine, armare manuală şi secundar central). Ceasul are dimensiunile de 22x22 mm şi distanţa între anse de 14 mm, iar mecanismul are 15 mm diametru şi o înălţime de 4,7 mm. Balansierul lis prevăzut cu amortizoare Incabloc se roteşte cu 21.600 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 42 de ore. Cadranul şi carcasa sînt în stare foarte bună (vezi şi foto 7). Coroniţa este marcată cu logo-ul Enicar (vezi foto 5). Capacul spate din oţel, în stare foarte bună, este semnat la exterior cu numele mărcii şi are seria 690 60 01, iar la interior cu numele mărcii şi seria 2334. Capacul are o frumoasă gravură cu un delfin ţîşnind din valuri după o perlă. Mecanismul este şi el semnat Enicar.

Manufactura elveţiană Enicar a fost fondată în 1913 de către Ariste Racine şi soţia sa, cu sediul în Rue du Crêt 24, La Chaux-de-Fonds. Pentru că marca „Racine” era deja înregistrată de către Jules Racine, Ariste a folosit o anagramă pentru noua companie şi a înregistrat numele Enicar, un brand atemporal recunoscut pentru calitatea sa vreme de aproape 100 de ani. Emblema mărcii este planeta Saturn. Ariste Racine este primul fabricant elveţian care, în 1914, a utilizat radiul ca o modalitate de a face indicatoarele şi chiar cadranele vizibile în întuneric. De aceea sînt extrem de rare ceasurile Enicar din perioada de dinainte de anii ’40 al căror cadran arată foarte bine, deoarece radiul „arde” cu timpul atît vopseaua cît şi metalul. După un succes fulminant încă de la lansare, manufactura îşi mută sediul la Lengnau, unde începe să producă propriile mecanisme şi lansează o linie de ceasuri militare foarte robuste. Pe la mijlocul anilor ’40 Enicar dezvoltă primul său cronograf, iar în anii ’60-’70 produce propriile mecanisme automatice, Rubirotor. Unul dintre cele mai de succes modele ale sale, Sherpa (o analogie la neobişnuita încredere şi rezistenţă a transportatorilor locali de materiale pentru expediţiile pe Everest), a fost botezat astfel cu ocazia expediţiei din 1956 pe Himalaya, cînd toţi membri echipei au purtat la mînă ceasuri Enicar. Odată cu lansarea acestui model, pentru Enicar a început o perioadă de aur. În 1957 compania ţinea prima pagină a ziarelor cu un cronometru ataşat la cîrma navei Mayflower II, care a traversat Atlanticul în 50 de zile (vezi foto 9). Ceasul a supravieţuit oricăror încercări. În acelaşi an compania a adoptat sloganul „Precision time in space, on the earth and over the seas”. În 1958, Stirling Moss, unul dintre cei mai mari piloţi britanici de Formula 1, împreună cu australianul Ken Rosewall, unul dintre cei mai mari jucători de tenis ai momentului, au devenit imaginea Enicar. Manufactura a fost una dintre marile succese ale orologeriei elveţiene. Încercînd să supravieţuiască exploziei de ceasuri ieftine cu quartz fabricate în Asia, a intrat în cele din urmă în faliment în 1988.

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică foarte bună pentru vîrsta lui. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi comanda o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 12 martie 2020 Actualizat: 21 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Aurore
350 lei
Chaika
452 lei
Zaria
400 lei
Raketa
840 lei (rezervat d-na D.B. !)
Komandirskie
950 lei (rezervat d-na D.B. !)