ceas Felsus Nivaflex, mecanism AS 1220, fabricaţie anii '50, ştanţă D.B.G.M.

CEAS BARBATESC FELSUS Inscris de Ceasornicar
510 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Felsus Nivaflex este echipat cu un mecanism AS 1220 cu 17 rubine şi secundar central, fabricat în anii '50. Maşinăria are diametrul de 23,3 mm şi înălţimea de 4,02 mm. Acest mecanism, modificat, a stat la baza altor mecanisme, cum ar fi Dugena 601 şi chiar Girard-Perregaux 14. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Balansierul tip lis efectuează 18.000 de alternanţe pe oră. Carcasa este placată cu 20 de microni de aur (ştanţă pe capacul spate). Capacul spate, din oţel, este în stare perfectă (vezi foto 3 şi 8) şi este ştanţat D.B.G.M. (Deutsches Bundes Gebrauchsmuster – inscripţie ce atestă uzul industrial sau militar). Cadranul cu guilloche-uri fine este foarte bine conservat, cu toate inscripţiile intacte. Indicatoarele sînt cele originale. Coroniţa în formă de cabochon (vezi foto 5) este specifică acelei perioade. Ceasul merge foarte precis chiar şi astăzi, la aproape 70 de ani de la fabricare.

August Felss înregistra în 1905, la Pforzheim (Germania), compania Felss & Co., ca producător de maşini unelte. Manufactura a continuat să producă ceasuri pînă la sfîrşitul anilor '60, inclusiv sub mărcile Motor-Sport, Felsor, Seaswan sau Soto. Astăzi, Felss este o companie de inginerie mecanică, ceasurile Felsus fiind întîlnite doar întîmplător.

Nivaflex este furnizorul de arcuri cel mai agreeat de către marile companii orologere elveţiene. Pînă şi Patek Philippe utiliza în ceasurile sale aceste componente, alături de spiralele de balansier Nivarox ! Povestea fabricii începe în 1933, cînd dr. Reinhard Straumann a perfecţionat în laboratorul său din Waldenbourg procesul de fabricaţie al spiralelor de balansier. Denumirea companiei, Nivarox, este de fapt acronimul german pentru „nicht variabel oxydfest”. Ulterior, în 1951, la Saint-Imier, a început să fabrice şi arcuri de ceas, tot pe baza unui aliaj special, bazat pe cobalt şi denumit Nivaflex. Aliajul conţine fier (5%), cobalt (45%), crom (18%), molibden (4%), wolfram (4%), titan (1%), nichel şi beriliu (restul pînă la 100%), este foarte elastic şi are o rezistenţă ridicată la coroziune.

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează foarte bine ! Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, din piele maro, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 25 martie 2019 Actualizat: 31 ianuarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Atlantic
160 lei
Nivada
850 lei
Raketa
470 lei