ceas Flora, foarte rar, mecanism FHF 175 fabricaţie circa 1940

CEAS BARBATESC FLORA Inscris de Ceasornicar
950 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Flora, foarte rar întîlnit, este echipat cu un mecanism FHF 175 cu 17 rubine şi secundar periferic, fabricat aproximativ în 1940. Acest mecanism, modificat, a stat la baza dezvoltarii mecanismului Benrus AR1. Ceasul are diametrul de 35 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar diametrul mecanismului este de 23,3 mm şi grosimea acestuia de numai 3,5 mm. Balansierul prevăzut cu şuruburi de compensare efectuează 18.000 de bătăi pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de putere de 45 de ore. Toate componentele sînt cele originale. Remontoarul supradimensionat este în stare perfectă. Capacul spate, din oţel, are seria 11332. Ceasul este într-o condiţie estetică de invidiat pentru vîrsta lui !

Piatra de temelie a discretei dar puternicei manufacturi orologere Flora S.A, a fost pusă în 1886 în localitatea elveţiană Biel Bienne. A produs foarte puţine ceasuri, toate executate manual de către meşteri ceasornicari dedicaţi, doar sub brandul Flora. Devine mai cunoscută abia după ce face cîteva achiziţii, printre care şi fabrica Paul Jobin (înfiinţată în 1900 în Porrentruy). Firma Jobin a purtat de-a lungul anilor mai multe nume, în funcţie de proprietari. După moartea fondatorului Paul Jobin, fabrica a fost preluată de cei doi fii ai acestuia, numindu-se „Fabrique d’Horlogerie Les fils de Paul Jobin & Cie”. Ulterior, după achiziţionarea de către Flora SA, manufactura Jobin a devenit Montres Flora SA cu sediul la Biel Bienne. Compania Flora Jobin a mai produs ceasuri sub mărcile Ajax, Centenaire, Cypar, Loretto, B. Jobin şi H. Jobin (probabil fiii lui Paul Jobin), Oranje sau Sillon. Marca a fost radiată în 1993 din Registrul Comercial Elveţian, iar ceasurile Flora din perioada de început a firmei sînt astăzi obiecte de colecţie foarte căutate de colecţionari, datorită numărului redus de exemplare în stare bună existente.

FHF este prescurtarea de la “Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon SA” care a fost înfiinţată în 1876 ca societate pe acţiuni. Rădăcinile sale sînt însă mult mai vechi, din 1793, cînd fraţii Julien şi François Humbert-Droz împreună cu Isaac şi David Benguerel au înfiinţat o manufactură de ceasuri în orăşelul elveţian Fontainmelon, în clădirea ce se păstrează pînă azi cunoscută ca “Pendulettes”. În decembrie 1926, la Neuchatel, FHF a fost parte fondatoare a “Ebauches SA”, alături de A.Schield SA şi Ad Michele SA. Ulterior, Ebauches SA intră în super-holdingul “ASUAG” (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie A.G.), care în 1985, alături de al mare conglomerat, SSIH, este înglobat în grupul SMH al lui Nicholas Hayek (fondatorul celebrului Swatch).

Ceasul face parte din colecţia personală, arată excelent şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Curele pentru ceas 100% handmade găsiţi la secţiunea „curele piele”. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 16 noiembrie 2019 Actualizat: 27 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Ghitor
250 lei
CARAVELLE
480 lei
Chaika
540 lei
Wostok
800 lei
Olma
500 lei