ceas Gigandet, mecanism Venus 227 fabricaţie anii '50

CEAS BARBATESC GIGANDET Inscris de Ceasornicar
400 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Gigandet este un ceas destul de rar întîlnit astăzi în varianta vintage. Veţi găsi abia cîteva la vînzare pe internet, nici unul cu mecanism Venus. Piesa din imagini este un Gigandet din perioada de glorie a firmei, produs prin anii '50, păstrat într-o stare bună şi echipat cu un mecanism Venus 227 avînd 17 de rubine, secundar central şi calendar. Diametrul ceasului este de 35 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 25,6 mm diametru şi 4,15 mm înălţime. Arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de putere de 36 de ore. Balansierul lis bate cu 18.000 de alternanţe pe oră şi este dotat cu DOUĂ amortizoare antişoc: un amortizor Incabloc la balansier şi un amortizor Girocap la roata ancorei. Mecanismul este ştanţat cu poansonul Venus (o stea cu cinci colţuri într-un scut) sub balansier. Capacul spate, din oţel, are seria 5235 L şi este gravat cu blazonul Gigandet, un cavaler în armură, cu panaş bogat şi scut decorat cu dealurile din Tramelan (sediul companiei) deasupra cărora tronează un triunghi ce ţine în vîrf o stea cu şase colţuri.

Gigandet, o companie elveţiană ce reprezintă şi astăzi mai mult decît o enigmă, a fost fondată în 1959 la Tramelan, în cantonul Berna. Unii experţi susţin că există în istoria firmei Gigandet o interesantă apropiere de mult mai celebra firmă Breitling: fondatorul brandului, Charles Gigandet, era în acelaşi timp şi proprietarul firmei Wakmann, aceasta fiind distribuitorul Breitling pentru America de Nord în anii ’50 pînă la jumătatea anilor ’60. Deoarece legile protecţioniste ale Statelor Unite preveneau importul de ceasuri elveţiene, Breitling expedia în America ceasurile dezasamblate, iar Wakmann le ansambla final şi le comercializa. Acest lucru nu înseamnă însă că Gigandet şi Breitling ar fi avut vreo legătură în ce priveşte mecanismele. Potrivit altora, Gigandet n-a deţinut şi Wakmann. Icko Wakmann, fiu şi nepot de ceasornicar, s-a născut în Polonia secolului 19. S-a stabilit în Elveţia, care urma să devină centrul mondial al orologeriei. De aici a plecat la Lisabona, în Portugalia, la mijlocul anilor ’30, unde a deschis un magazin distribuitor autorizat al ceasurilor Breitling şi Brightman. După Războiul civil din Spania a plecat în Canada, unde a petrecut aproape trei ani înainte de a se stabili la New York în anii ’40. În 1943, Icko fondează compania Wackmann, care a prosperat pînă spre sfîrşitul anilor ’60, cînd a fost doborîtă de revoluţia ceasurilor cu quartz. Deja în anii ’70 Icko Wackmann era căutat pentru bancrută frauduloasă, murind la New York în anii ’80. Cît despre compania de ceasuri, Charles Gigandet a vîndut firma în 1989 familiei Muller, care la rîndul ei a vîndut-o către Victorinox în 1998, Sebastian Muller devenind director în cadrul Victorinox, companie pe care a părăsit-o în 2010. Între timp se naşte Blanchefontaine SA, o nouă strategie de business, un nou concept şi o nouă poziţionare în afaceri, specializată în mărci Private Lavel.

Ceasul arată şi funcţionează bine pentru vîrsta lui. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 25 martie 2019 Actualizat: 25 decembrie 2019 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 969
Anunturi marcate ca vandute: 642
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Roamer
400 lei
Technos
325 lei
Accesorii
143 lei
Cauny
950 lei
Casio
75 lei