ceas Koha, mecanism ETA 2750, fabricaţie anii '70

CEAS BARBATESC KOHA Inscris de Ceasornicar Stare: Folosit
650 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Koha este echipat cu un mecanism ETA 2750 cu 15 rubine şi secundar central, fabricat în anii '70. De altfel, acest mecanism a fost produs doar între 1969 şi 1982 şi a stat la baza dezvoltării calibrului 3332 de la Dugena. Ceasul are dimensiunile de 38x42 mm şi distanţa între anse de 19 mm, iar mecanismul are 26 mm diametru şi 4 mm grosime. Balansierul lis, cu amortizoare Incabloc, bate cu 21.600 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet armat, o extraordinară rezervă de mers de 50 de ore. Cadranul gri fumuriu, cu dungi verticale fine, este evidenţiat de secundarul roşu intens, de indicatoarele luminescente (vezi foto 6, 7 şi 11) şi de indecşii orari subliniaţi cu albastru. Capacul spate este din oţel, în stare bună. Un ceas frumos, cu o istorie pe cît de atipică pe atît de originală şi interesantă.

Compania Koha, cu sediu pe strada Wolfgangsklinge nr. 6 din pitorescul orăşel german Ellwangen, a fost înfiinţată între 1960 şi 1970 de către tînărul întreprinzător german cu origini albaneze Hans Kohnen. De altfel, însăşi denumirea mărcii vine de la cuvîntul albanez "koha", care înseamnă "timp". A produs exclusiv ceasuri de mînă, sub doar două mărci, Koha şi KT, folosind mecanisme elveţiene de calitate AS şi ETA. Povestea acestei mărci este una cît de poate de amuzantă şi originală. Micuţul Hans Kohnen era un copil cînd a primit de la tatăl său un ceas, să se joace cu el, deoarece era atras de ticăitul mecanismului. Adolescent fiind, Hans curăţă într-o zi "lună" bucătăria familiei, în timp ce ai casei se întrebau ce hărnicie l-a apucat. Dar Hans Kohnen şi-a instalat acolo un atelier improvizat, în care a "construit" primul său ceas. Dacă se putea numi ceas, deoarece era "fabricat" din piese diverse, luate de la alte ceasuri, ba chiar şi o carcasă de împrumut, un soi de franken, sau marriage al zilelor noastre. Avea un aspect ieftin, ba mai şi rămînea în urmă 2-3 minute pe zi, dar tînărul Hans a continuat să persevereze. Peste ani a deschis o mică fabrică în clădirea Goldrain din micul orăşel, angajînd zeci de femei, care-şi găseau mai greu de lucru. Într-o încăpere imensă de la parterul clădirii, acestea ansamblau mecanisme şi ceasuri. Cel mai probabil, tînărul întreprinzător cumpăra mecanismele din Elveţia, iar în manufactura proprie producea doar cadranele şi accesoriile. Curînd, peste gîndurile de viitor ale lui Hans Kohnen s-a abătut furtuna ceasurilor cu quartz, iar Koha a fost închisă cîţiva ani mai tîrziu deoarece opera în segmentul low-end de ceasuri mecanice şi n-a avut nici o şansă în faţa avalanşei quartz-ului. La acest lucru a contribuit şi faptul că Hans Kohnen nu avea copii. Probabil că dacă avea un succesor, iar Koha ar fi fost o fabrică ce producea in house, ar fi putut supravieţui într-o nişă din segmentul cu preţuri ridicate, dar aşa... istoria brandului Koha se încheie aici.

Ceasul arată şi funcţionează excelent. Se livrează cu brăţara elastică de prezentare, Made in Germany, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 06 ianuarie 2019 Actualizat: 29 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 897
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Tellus
650 lei
Chaika
170 lei
Teckel
440 lei
Roamer
350 lei