ceas Onsa Skyleader, mecanism automatic ETA 2452 auriu cu 21 de rubine, fabricaţie anii '60

CEAS BARBATESC ONSA Inscris de Ceasornicar
700 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Ceasul Onsa Skyleader prezentat aici este echipat cu un mecanism automatic ETA 2452 auriu, cu 21 de rubine, secundar central şi calendar, fabricat în anii '60. Acest mecanism, modificat, a stat la baza elaborării altor mecanisme cum ar fi Cortebert 271, Doxa 116, Dugena 1008, Junghans 651.XX sau chiar Hamilton 64 şi Tudor 2484. Mecanismul are diametrul de 26 mm şi înălţimea de 5,3 mm, iar ceasul are dimensiunile de 38x38 mm şi distanţa între anse de 20 mm. Balansierul lis prevăzut cu amortizoare antişoc Incabloc rulează cu o frecvenţă de 18.000 de bătăi pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de putere de 42 de ore. Cadranul auriu, în perfectă simbioză cu indecşii orari, indicatoarele şi carcasa, toate aurii, este inscripţionat cu numele şi logo-ul mărcii şi al modelului. Fosforul este încă lizibil pe cadran (vezi foto 5). Capacul spate, din oţel, este în stare perfectă (vezi foto 3 şi 11). Carcasa fabricată de manufactura William Deletraz este placată cu aur (ştanţă între anse, la ora 6, atît pentru placaj cît şi poansonul fabricantului). În aviaţie, skyleader (engl., orig.) este liderul de escadrilă, un grad care se obţine strict pe baza meritelor şi abilităţilor de zbor şi de lider.

Onsa este o manufactură destul de interesantă, cel puţin în ce priveşte ambiţiile orologere, dublate de multe ori de o calitate fără cusur. Compania a fost fondată în 1923 la Legnau (cantonul elveţian Berna) de către ceasornicarul Hans Gilomen, ca mic producător de familie tip boutique. Gama de produse includea ceasuri din aur, cronografe custom made, ceasuri cu bioritm, ceasuri de mînă cu alarmă şi ceasuri de buzunar. În 1943, după o ucenicie completă în ceasornicărie, Hans-Jörg se alătură companiei fondate de tatăl său. Împreună, tatăl şi fiul au transformat Onsa într-un brand recunoscut la nivel internaţional. Compania s-a aflat mereu în pas cu vremurile, graţie unei strategii inovatoare de marketing. În 1949 Onsa pune un picior în cursele moto şi timp de mai mulţi ani premiază Grand Prix-ul de la Berna. Firma s-a extins constant pînă spre sfîrşitul anilor ’50, presînd mereu limitele orologeriei, pentru a fi consideraţi egalii unor mărci celebre cum erau Longines şi Omega. În 1957 două ceasuri automatice Onsa, rezistente la apă, au „supravieţuit” legendarei traversări a Atlanticului de către „Mayflower II”: un ceas era ataşat la cîrma navei, iar celălalt înfrunta curajos vîntul şi ploaia în vîrful catargului ! În acelaşi an Onsa cucereşte şi cerul: absolut toţi piloţii companiei aeriene belgiene Sabena sînt dotaţi cu ceasuri Onsa ! Trei ani mai tîrziu, scufundătorul elveţian Hannes Keller stabileşte un nou record mondial în Lago Maggiore. Alături de el, modelul Onsa Scaphandrier funcţionează la o adîncime de 155 metri. În 1970, după moartea tatălui său, Hans-Jörg Gilomen restructurează compania dar situaţia economică îl obligă să se concentreze pe piaţa europeană şi, în cele din urmă, numai pe cea elveţiană. Practic, Onsa a reuşit să supravieţuiască consolidărilor industriei orologere elveţiene şi crizei quartz-ului prin întoarcerea la rădăcini, ca fabricant de tip boutique.

Ceasul face parte din colecţia personală şi este într-o stare tehnică şi estetică foarte bună. Se livrează cu cureaua de prezentare, tip NATO. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „curele piele”, „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un magnetism ce perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 17 aprilie 2023 Actualizat: 27 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Chaika
375 lei
Luch
650 lei
Cornavin
750 lei
ROYCE
540 lei
fero
410 lei