ceas Orex damă quartz, mecanism rar DST 6 cu 8 rubine

CEAS DAMA OREX Inscris de Ceasornicar
355 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas este un model rar de Orex electromecanic, produs într-o serie mică de exemplare, chiar înainte de renunţarea definitivă la producţia de ceasuri în România. Modelul are 27 mm diametru şi distanţa între anse de 12 mm, fiind echipat cu un mecanism quartz calibru DST 6 cu opt rubine şi roţi metalice. Circuitul imprimat este de tip clasic, iar bateria este dispusa cu polul negativ în sus. Capacul din inox este inscripţionat manual pe spate cu numărul de serie 11731 (la Orex capacul spate era gravat MANUAL cu numărul de serie, de către un angajat plătit special pentru acest lucru !). Cadranul frumos decorat este inscripţionat "MADE IN ROMANIA" la ora 6. Piesa face parte dintre ultimele tipuri de Orex quartz produse la Bucureşti, cele 8 rubine fiind dovada clară a evoluţiei singurelor ceasuri produse vreodată în România. Acest model costa, la vremea respectivă, 450 de lei, adică echivalentul a o treime din salariul unui muncitor obişnuit !

Istoria ceasurilor de mînă româneşti Orex (de la: „ORa EXactă”) începe la Crăciunul anului 1978, în 26 decembrie, cînd Nicolae Ceauşescu a făcut o vizită de lucru la Întreprinderea de Mecanică Fină din Bucureşti. Potrivit unor relatări, dictatorul, vizitînd expoziţia cu produsele fabricii, a întrebat “ce sînt ceasurile-alea”. I s-a explicat că acelea sînt manometre şi aparate de măsură, nu ceasuri. Bineînţeles, “geniul Carpaţilor” a ordonat imediat să înceapă producţia de ceasuri ! Aşa a început un program de studii şi investiţii care s-a concretizat cu demarajul, în 1985, a producţiei ceasurilor de mînă Optimef – cu quartz şi afişaj digital, şi Orex – mecanice cu mecanismele ST-5 şi ST-6 cu 19 rubine de la firma chineză Sea Gull. Ulterior au fost folosite şi mecanismele SB-1; SZ-1 şi SB5Z cu 17 rubine, de la firma chineză Shanghai Zuanshi. După 1995 au fost folosite mecanismele sovietice 2414 si 2428 de la firma Slava. De notat că la Întreprinderea de Mecanică Fină se executau doar carcasa, cadranul, arătătoarele, capacul şi barele telescopice, după propriile modele de design. Mecanismele veneau asamblate de la furnizori, iar la Bucureşti se efectua montajul final şi reglajele. A existat şi un plan de asimilare treptată a producţiei integrale, dar după evenimentele din decembrie 1989 vînzările au scăzut dramatic, deşi s-au mai făcut eforturi de relansare prin colaborări cu firma Slava din Rusia. Anul 2000 a fost anul îngropării definitive a toată Întreprinderea de Mecanică Fină Bucureşti. A fost vîndută la un preţ de nimic de statul roman unui cetăţean italian, Sergio Mollo, care a condus cu pricepere distrugerea completă şi definitivă a fabricii. Astăzi, pentru pasionaţii de ceasuri, deţinerea (cel puţin) unui Orex este un „must have”, fie şi măcar datorită faptului că a rămas singurul ceas produs vreodată în România.

Ceasul arată şi funcţionează foarte bine ! Se vinde numai împreună cu Orex-ul bărbătesc quartz listat alături. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Periodic, la 1-2 ani, e bine să-i înlocuiţi sursa de alimentare. Pentru aceasta, mergeţi la un ceasornicar profesionist !

Data anunt: 25 decembrie 2021 Actualizat: 20 ianuarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 897
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Darwil
800 lei
Sekonda
400 lei
Doxa
1.360 lei
Certina
1.350 lei
Raketa
625 lei