ceas Pobeda Democratia, seria „Propaganda”, mecanism ZiM 2602

CEAS BARBATESC POBEDA Inscris de Ceasornicar
300 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Pobeda Democratia este echipat cu un mecanism ZIM 2602 cu 15 rubine şi secundar periferic, fabricat cu aproximaţie în anii ’80. Balansierul din Glucydur, cu şuruburi de compensare, are o spirală din oţel cu spira terminală tip Breguet ce bate cu 18.000 de Ah. Arcul motor asigură o rezervă de mers de 37 ore. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 26 mm şi grosimea de 3,9 mm. ZIM este acronimul de la ”Zavodai Imeni Maslenikova” (fabrica de ceasuri din Samara, Rusia), care a funcţionat începînd cu 1951 şi a produs numai ceasuri cu calibrul R 26 întîlnit sub marca Pobeda. Cadranul, carcasa, capacul spate, remontoarul şi geamul, toate originale, sînt în stare bună. Cadranul este inscripţionat cu secera şi ciocanul (simbolul PCUS) şi „Democratia” cu litere chirilice. Ceasul face parte din seria „Propaganda” fabricată între 1985 şi 1992, ca expresie de susţinere a reformelor iniţiate de secretarul general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică (PCUS), Mihail Gorbaciov – Perestroika, Democratia, Glasnost. Cea de-a doua treaptă a reformelor, Democratia, a fost introdusă în 1988-1989, Gorbaciov vrînd să creeze un stat socialist democratic prin întoarcerea la comunismul leninist pentru a redescoperi avantajele socialismului şi prin alocarea de libertăţi sociale suplimentare în cadrul statului socialist, destinate creşterii producţiei materiale şi mulţumirii individuale. În realitate acest tip „original” de democraţie n-a fost creat, alegerile n-au fost egale, directe şi secrete iar Mihail Gorbaciov a căzut victimă propriilor reforme.

Pobeda este primul ceas sovietic fabricat în serie după al doilea Război Mondial. Devenit aproape o legendă, aceste ceas îşi are rădăcinile în 1927, cînd guvernul sovietic a decis să dezvolte industria de ceasuri şi mecanică fină. În 1936 au semnat cu firma franceză LIP un tratat de colaborare şi asistenţă tehnică prin care LIP a cedat licenţa mecanismelor T18 (din care s-au dezvoltat ceasurile Zvezda) şi R26 (din care s-a dezvoltat brandul Pobeda). În 1945, imediat după terminarea războiului, a început producţia la Fabrica de Ceasuri nr. 1 din Moscova. Denumirea “Pobeda ” („victorie” în limba rusă) a fost stabilită de însuşi Iosif Visarionovici Stalin, în cinstea victoriei sovietice. Ulterior, producţia acestui mecanism a fost cedată şi altor fabrici din Rusia şi a fost baza pe care inginerii sovietici au dezvoltat alte mecanisme. De reţinut că acest mecanism a fost produs de firma LIP încă din 1918.

Ceasul face parte din colecţia personală, se livrează împreună cu cureaua de prezentare şi numai însoţit de celelalte două ceasuri din serie, Glasnost şi Perestroika. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 25 iulie 2015 Actualizat: 11 ianuarie 2024 Vizualizari: 838
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Zaria
765 lei
Sicura
370 lei
Roamer
850 lei
Esprit
50 lei
CRONEL
600 lei