ceas Potens automatic, mecanism ETA 2783 cu 25 de rubine fabricaţie anii ’70

CEAS BARBATESC POTENS Inscris de Ceasornicar
320 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Potens este echipat cu un mecanism automatic ETA 2783 în varianta de top cu 25 de rubine (a fost produs şi în variante cu 17 sau 21 de rubine), secundar central şi calendar, produs numai între anii 1969 şi 1976. Data este cu setare rapidă din poziţia 1 a remontoarului. Acest tip de mecanism a stat la baza altor mecanisme celebre, cum ar fi Dugena 3346 sau Certina 25-011. Ceasul are dimensiunile de 35x37 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi înălţimea de 5,2 mm. Balansierul lis cu spirală tip Breguet prevăzut cu amortizoare Incabloc execută 21.600 de oscilaţii pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 45 de ore. Acest tip de mecanism a fost fabricat de-a lungul timpului în 16 variante, cu diverse îmbunătăţiri. Carcasa ceasului este integral din oţel, la fel ca şi capacul spate (pe filet, cu seria 2910 W). Cadranul, cu o extraordinară culoare albastru electric, este perfect păstrat. Indecşii orari şi indicatoarele sînt luminescente, cu fosforul încă activ (vezi foto 10).

La începuturile orologeriei, cînd existau deja destule fabrici de ceasuri, începuseră să lipsească tocmai... ceasornicarii, adică cei ce reparau şi servisau aceste maşinării. Este exact ce şi-a propus să facă, în 1888, René Ulmann, care s-a specializat în repararea ceasurilor de buzunar, ulterior, după răspîndirea ceasurilor de mînă adaptîndu-le pe cele de buzunar pentru a fi purtate la încheietură. Zece ani mai tîrziu, compania se dezvoltase iar fondatorul s-a retras din afaceri, lasînd firma pe mîinile fiilor săi. În 1898, la înregistrarea mărcii La Savoureuse, manufactura se numea deja Les Fils de René Ulmann Ullman Frères. Fraţii Ullman au început să producă piese de ceas, carcase, bezeluri, geamuri şi curele pentru ceasuri în atelierele proprii. Ulterior au creat un departament care furniza altor firme piese de schimb pentru mecanisme, instrumente şi echipamente destinate industriei orologere. Au început să producă ceasuri sub marca Potens în 1950, cunoscînd un succes răsunător în special cu cronografele Potens Prima echipate cu mecanisme Landeron. Au mai produs ceasuri şi sub mărcile (o selecţie aleatoare) Barbizon, Dominic, Edvina, El Nacional, Fathma, Floc, Magda, Magnat, Midinette, Picnic etc.

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică foarte bună. Funcţionează la secundă ! Se livrează cu brăţara originală, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 15 January 2017 Actualizat: 23 December 2017 Vizualizari: 261
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 720
Anunturi marcate ca vandute: 538
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Start
235 lei
Zenith
1.950 lei
Pobeda
175 lei
Bifora
330 lei