ceas Rodina, foarte rar, primul ceas automatic rusesc, mecanism 2415 A cu 22 de rubine fabricat aproximativ în anii ’50

CEAS BARBATESC RODINA Inscris de Ceasornicar
750 LEI
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Rodina, rar întîlnit astăzi în stare bună, este primul ceas automatic fabricat în Uniuniea Sovietică, fiind echipat cu un mecanism 2415 A cu 22 de rubine şi secundar central, fabricat cu aproximaţie în anii ’50 la 1 MCZ (Prvii Moskovskaia Ceasovai Zavod – Prima Fabrică de Ceasuri din Moscova). Mecanismul cu seria 0134791, identificat în literatura de specialitate şi ca yH-9M, are la bază un alt calibru foarte cunoscut, 2408 Kirovskie, căruia i-a fost adăugat modulul automat. Acest lucru face armarea ceasului posibilă atît în mod manual cît şi automatic. Balansierul prevăzut cu şuruburi de compensare şi amortizoare antişoc Poljot-Kirowa efectuează 18.000 de bătăi pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o autonomie de 38 de ore. Spirala balansierului este de tip Breguet. Ceasul are un diametru de 37 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 24 mm diametru (25,6 cu revoluţia rotorului automat) şi 7,05 mm grosime. Capacul spate, din inox, în stare foarte bună, este cu inel filetat. Carcasa este în stare bună, la fel ca şi remontoarul, cu o formă specifică. Cadranul cu indicatoare aurii şi indecşi orari aurii aplicaţi este în stare foarte bună şi are guilloche-uri fine romboidale, fiind pus în evidenţă de roşul viu al secundarului. Un ceas foarte rar întîlnit astăzi în stare bună.

Producţia primului ceas automatic rusesc a început aproximativ în 1950 la 1 MCZ (Prvii Moskovskaia Ceasovai Zavod – Prima Fabrică de Ceasuri din Moscova), denumită ulterior Kirova, după numele unui fruntaş al revoluţiei bolşevice apropiat de-al lui Stalin, fabrică ce avea să devină faimoasă pentru ceasurile Poljot. Primele ceasuri automatice sovietice erau inscripţionate Rodina pe cadran. Numele Rodina înseamnă "motherland" în engleză sau „patria mamă”, „maica Rusia”. Fabrica a fost fondată în 1930 din ordinul lui Stalin, sub numele „Prima Fabrică de Ceasuri a Statului” şi o perioadă a purtat şi numele de „Kirova” după numele lui Serghei Mironovici Kostrikov, o figură marcantă a revoluţiei bolşevice care şi-a luat pseudonimul literar Kirov. (“Kir” este un cuvînt slavon preluat din persană, avînd înţelesul de “rege, conducător”). Serghei Kirov, pregătit în secret de Stalin ca succesor la conducerea statului, a fost ulterior asasinat în mod misterios. După al doilea război mondial fabrica a fost readusă în Moscova şi s-a adoptat numele de “1 Moskovskaia Ciasovaia Zavod”. După asasinarea lui Kirov, marca Kirovskie a încetat definitiv să mai fie produsă ! Consacrarea mărcii s-a produs cînd Iuri Gagarin, cu ocazia primului zbor uman în spaţiul cosmic, a purtat la mînă un ceas „Sturmanskie” (Navigator), un produs de serie al acestei fabrici pentru aviatorii sovietici şi nu o comandă specială dedicată evenimentului. Succesul misiunii a determinat şi stabilirea definitivă a numelui fabricii „Poljot” în 1964. De notat că în 1965 s-a înregistrat încă un succes cosmic, odată cu zborul lui Alexei Leonov – primul om care a ieşit în spaţiul cosmic din cabina sa şi care a purtat un ceas cronograf „Strela” (Săgeata), tot produs de serie al acestei fabrici. În anii ’70 cronograful Strela a fost înlocuit cu o variantă sovietică a celebrului Valjoux 7734, respectiv Poljot 3133, care a înregistrat cea mai îndelungată funcţionare a unui ceas în spaţiul cosmic, fiind purtat de Valery Poliakov în timpul misiunii de 240 de zile la bordul staţiei Mir, în 1988. Din anul 2000 firma a trecut în proprietate particulară şi a revenit în forţă pe piaţă, cu ceasuri de lux competitive. Poljot-Kirova a mai produs ceasuri şi sub mărcile Cornavin, Kirovskie, Majak, Moskva, Sekonda, Sportivnie, Sputnik, Stolichnie, Strela şi Sturmanskie.

Ceasul provine din colecţia personală şi se află într-o stare tehnică şi estetică excelentă ! Revizia completă a fost făcută recent. Funcţionează la secundă. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, rechin, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 25 iulie 2015 Actualizat: 02 martie 2024 Vizualizari: 2010
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 897
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Mir
250 lei
Accesorii
160 lei
Zentra
570 lei
Omega
600 lei
Start
310 lei