ceas Rotary mecanic, art déco, mecanism din familia AS 1012 fabricaţie anii ’50, spirală Nivarox, brăţară Kollmar & Jourdan (rezervat dl. C. !)

CEAS DAMA ROTARY Inscris de Ceasornicar
475 lei (rezervat dl. C. !)
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas de damă Rotary, un brand misterios aflat încă de la înfiinţare în proprietatea familiei Dreyfuss, este echipat cu un mecanism Anton Schild 1012 cu 17 rubine şi armare manuală, produs aproximativ în anii ’50. Acest mecanism a fost preluat şi modificat şi de alte firme, stînd la baza producerii mecanismelor Alpina 471, 472 şi 870, Bulova 5AB, 5AC şi 5AF, Dugena 471, Hamilton 14, Tissot 712 sau Zodiac 18. Ceasul are dimensiunile de 18x22 mm, iar dimensiunile mecanismului sînt de 13,05x15,55 mm şi înălţimea acestuia de numai 3,5 mm. Balansierul lis prevăzut cu amortizoare Incabloc oscilează cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 44 de ore. Mecanismul beneficiază de o spirală balansier tip Nivarox-I, din oţel albăstrit termic. Carcasa ceasului, fabricată in house (marcaj SD-fils de Moise Dreyfuss pe interiorul capacului spate), este în stil art déco, placată cu aur, în stare foarte bună. Pe interiorul capacului mai există inscripţia „foreign”, ceea ce înseamnă că ceasul a fost ansamblat în Anglia. Marcajul Foreign a fost introdus iniţial în Marea Britanie prin Merchandise Mark Act în 1887, pentru a diferenţia produsele străine, deoarece unele companii străine falsificau bunuri inferioare cu mărci ale unor companii britanice de renume şi le importau ulterior în Regatul Unit. Cele mai multe dintre acestea s-au dovedit a fi originare din Elveţia şi Germania, unde Bismarck adoptase în 1879 tarifele numite „Secară şi Fier”, care au cauzat o reducere drastică a importurilor, pentru a proteja industria Germaniei. Ca răspuns la acest lucru, guvernul laburist din Marea Britanie a introdus Merchandise Mark Act pentru a permite consumatorilor să fie în măsură să aleagă dacă vor cumpăra sau nu bunuri produse în cadrul economiilor protecţioniste cum era cea a Germaniei (sursa: Asaf Zussman, „The Rise of German Protectionism in the 1870s: A macroeconomic Perspective”, Hebrew University). Cadranul este în stare foarte bună, marcat cu logo-ul Rotary, o roată înaripată. Brăţara specială, Kollmar & Jourdan (manufactură cu sediul la Pforzheim, înfiinţată în 1924; marcaj pe închizătoare), este placată cu aur.

Nivarox este furnizorul de spirale balansier cel mai agreeat de marile companii orologere elveţiene. Pînă şi Patek Philippe utilizează în ceasurile sale spirale Nivarox ! Povestea fabricii începe în 1933, cînd dr. Straumann a perfecţionat în laboratorul său din Waldenbourg procesul de fabricaţie al spiralelor de balansier. Denumirea companiei este de fapt un acronim german pentru „nicht variabel oxydfest”. Nivarox este un aliaj special utilizat cu preponderenţă în industria orologeră, dar şi la instrumentele chirurgicale. Face parte din aceeaşi categorie ca Elinvar, Ni-Span, Vibralloy etc. Există mai multe versiuni ale aliajului de Nivarox: în cele mai multe fierul este baza, apoi o variaţie de nichel între 30-40%, 0,7-1% beriliu, unele versiuni au o concentraţie de 6-9% molibden în timp ce altele conţin 8% crom, titaniul este prezent şi el în proporţie de 1%, mangan 0,7-0,8%, silicon 0,1-0,2% şi carbon cu urme de pînă la 0,2%. Spiralele confecţionate din aceste aliaje sînt foarte rezistente la uzură, foarte non-magnetice, nu ruginesc şi au un coeficient foarte mic de dilatare termică. Acesta este şi motivul pentru care marile case orologere folosesc spirale Nivarox, deoarece acestea reduc erorile datorate variaţiilor de temperatură.

Povestea ceasurilor Rotary se confundă cu cea a fondatorului brandului şi începe în emblematicul orăşel La Chaux-de-Fonds, leagănul orologeriei elveţiene, unde tînărul dar talentatul ceasornicar Moise Dreyfuss deschide în 1895 un atelier de ceasornicărie. Rotary a rămas, pînă astăzi, o companie de familie, la fel de independentă ca la început, neaderînd niciodată la nici unul din conglomeratele elveţiene formate în industria ceasurilor. Prin 1920, Georges şi Sylvain Dreyfuss au început să exporte ceasuri în Marea Britanie. Aceasta avea să devină cea mai de succes piaţă pentru ceasurile Rotary, astfel încît în 1940 Rotary a devenit furnizorul oficial al armatei britanice. În timpul celui de-al doilea război mondial au fost livrate mari cantităţi de ceasuri (mecanice, automatice sau cronografe de precizie) către armata britanică. Marca Rotary a lăsat o impresie de neşters în Anglia, find declarat unul dintre superbrandurile din UK, poziţie pe care şi-a păstrat-o multă vreme. Specialiştii susţin că logo-ul companiei, „roata cu aripi”, a fost introdus în 1924, odată cu fondarea primului Club Rotary din Elveţia, dar nu există nici o dovadă că ar avea legătură cu acest lucru, cel puţin în aparenţă (familia Dreyfuss a fost permanent extrem de discretă în ce priveşte apartenenţa sau nu a membrilor familiei la diverse organizaţii !). Emblema clubului Rotary seamănă însă perfect cu una dintre piesele trenului de roţi dinţate ale unui mecanism orologer ! Nici un război sau criză nu a reuşit să oprească afacerea familiei Dreyfuss, ba chiar în 1967, în plină criză a quartz-ului, o nouă fabrică Rotary a fost construită în La Chaux-de-Fonds. Manufactura a mai produs ceasuri şi sub mărcile 22 Hours, Ace, 565, Swiss Officer, Avenger, Cygnus, Gran Turismo, Maximus, Millionnaire, Ski-Look, Sportsman etc., precum şi sub marca exclusivistă Dreyfuss & Co.

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează foarte bine. Se livrează împreună cu brăţara dedicată, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 21 February 2016 Actualizat: 19 November 2018 Vizualizari: 516
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 787
Anunturi marcate ca vandute: 581
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Komandirskie
4.500 EUR
Ural
355 lei
Duward
280 lei
Sicura
380 lei
Vesna
200 lei