ceas Sekonda automatic, mecanism 2616.1H cu 30 de rubine

CEAS BARBATESC SEKONDA Inscris de Ceasornicar
430 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Sekonda, un brand „de export” al fostei Uniuni Sovietice, este echipat cu un mecanism destul de rar întîlnit astăzi, Poljot 2616.1H cu secundar central şi calendar, fabricat în anii '70. Acesta a fost dezvoltat din mecanismul extraplat 2609, spre sfîrşitul anilor ’60, începutul anilor ’70. Dimensiunile ceasului sînt de 39x42 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar maşinăria are 26 mm diametru (29 mm cu tot cu revoluţia rotorului) şi 5,5 mm înălţime. Are 30 de rubine, inclusiv la roata de la caseta arcului, la coroana calendarului etc. ! Acest mecanism este o creaţie proprie a inginerilor sovietici şi avea caracteristici unice în lume la vremea respectivă. În primul rînd, automatul este integrat în mecanism, în loc să fie adăugat la un calibru manual, ca de obicei. Împreună cu alte detalii de design, acest lucru a condus la o maşinărie foarte subţire pentru acele vremuri cînd numai mecanismele automate cu microrotor (ex. Buren) erau mai subţiri. Rotorul automatului este frumos decorat cu arce de cerc concentrice şi marcat „30 jewels”. Balansierul lis cu amortizoare antişoc Aera-Slava efectuează 18.000 de bătăi pe oră. Arcul motor cu spirală dublă Cornu asigură o autonomie de 37 de ore. Ceasul poate fi armat atît manual cît şi automatic. Capacul spate, din inox, în stare perfectă, este cu inel filetat. Carcasa este placată cu un strat de aur de 20 de microni grosime. O piesă greu de găsit astăzi, mai ales într-o stare foarte bună.

Sekonda a fost una dintre mărcile „pentru export” din fosta Uniune Sovietică. Ceasurile fabricate sub acest brand erau echipate cu mecanisme produse în cinci dintre fabricile sovietice de ceasuri: Luch, Poljot, Slava, Wostok şi Raketa. S-au fabricat diverse modele de Sekonda, unele dintre ele adevărate bijuterii de mecanică fină aplicată. Industria de ceasuri ruseşti a luat startul în 1930 (în urma unei decizii luate în 1927 de către Consiliul Superior al Muncii şi intitulată „Despre organizarea producţiei de ceasuri în URSS”), prin cumpărarea din Statele Unite a două fabrici complet utilate (Dueber-Hampden Watch şi Ansonia Clock). Toate utilajele de producţie, însoţite de 21 de angajaţi, au plecat din Ohio şi New York către Moscova, la 8.000 de kilometri distanţă. Ulterior, spre finele anilor ’30, ruşii au iniţiat o nouă colaborare externă, de data aceasta cu firma franţuzească Lip. Sovieticii erau vestiţi pentru „împrumuturile” de tehnologie de la companiile vestice (vezi vestitele cazuri de spionaj industrial) dar de asemenea există inovaţii fantastice în materie de orologerie, dezvoltate în Uniunea Sovietică cu mult înainte ca industria elveţiană de ceasuri să se gîndească măcar la aşa ceva.

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o bună condiţie tehnică şi estetică. Funcţionează la secundă. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele neagră cu cusături albastre, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 08 noiembrie 2019 Actualizat: 22 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Yema
450 lei
Slava
600 lei
Tanis
350 lei
Luch
175 lei
Diehl
350 lei