ceas Semco Square, mecanism Parrenin X171, fabricaţie anii '70

CEAS BARBATESC SEMCO Inscris de Ceasornicar Stare: Folosit
320 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Semco dispune de un mecanism HP Parrenin X171 cu 17 rubine, secundar central şi calendar, fabricat în anii '70. Calendarul se schimbă precis, la miezul nopţii. Ceasul are dimensiunile de 32x30 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 26 mm diametru şi 4,7 mm grosime. Balansierul tip lis, prevăzut cu amortizoare Antichoc-S65, bate cu 18.000 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de putere de 43 de ore. O particularitate a acestui mecanism este că ambreiajul şi armarea manuală sînt cuplate separat la caseta de armare, ceea ce a lăsat spaţiu pentru un balansier mai mare. Cadranul minimalist este dominat de indecşii orari aplicaţi şi de apertura generoasă a calendarului, la ora 6. Indicatoarele sînt liminescente, cu fosforul încă activ (vezi foto 5). Carcasa, fabricată de Edouard Seignol cu sediul la Neuilly-sur-Seine (poansonul fabricantului între anse, la ora 6), este placată cu aur. Capacul spate, din oţel, are gravată seria 37064. Un ceas cu o interesantă formă pătrată (square).

Semco este povestea atipică a antreprenoriatului şi managementului schimbării, dar nu în domeniul orologeriei ! Semco a fost un brand dezvoltat începînd cu 1953 de Antonio Curt Semler (denumirea firmei vine chiar de la combinaţia dintre numele proprietarului, SEMler şi COmpany), care fabrica, iniţial, un singur produs: o centrifugă invenţie proprie, care extrăgea... ulei din legume. Ulterior şi-a diversificat producţia cu pompe, malaxoare şi... ceasuri. În 1960 intră în colaborare cu doi producători de pompe din Marea Britanie, intrînd astfel în industria maritimă şi raportînd o creştere a afacerilor cu 90%. Semco a produs ceasuri low-end, ansamblînd în carcase fabricate în Franţa mecanisme franţuzeşti, ba chiar şi, în anii '70, ca să scadă costurile şi să rămînă pe linia de plutire, mecanisme Chaika importate din fosta URSS cu tot cu carcasă (doar cadranele şi indicatoarele se fabricau în Franţa). Cînd criza a lovit construcţiile navale, fiul fondatorului, Ricardo Semler, preia conducerea companiei şi renunţă la sectoarele neprofitabile, printre care şi ceasurile, concediază două treimi din managementul anterior (mulţi dintre ei prieteni ai tatălui său dar puţin eficienţi în contextul economiei globale care bătea la uşă) şi încearcă să diversifice producţia cu produse căutate, gen maşini de spălat vase, aparate de aer condiţionat ş.a.m.d. De-a lungul timpului, Ricardo Semler este autorul multor modificări organizaţionale în interiorul companiei, ca eliminarea privilegiilor de management, lansarea echipelor auto-organizate etc. Astăzi, compania apare ca divizată în mai multe firme cu management independent (Semco Maritime, Semco Energy, Semco Glas etc.), dar undeva în trecutul nu foarte îndepărtat episodul mecanicii fine soldat cu apariţia ceasurilor Semco încă mai străluceşte.

Ceasul arată şi funcţionează bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 06 ianuarie 2019 Actualizat: 28 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 897
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Avia
275 lei
Rotary
700 lei
Bifora
800 lei
Doxa
1.560 lei
wega
375 lei