ceas Tekel mecanic, mecanism FE 233-66 (derivat dintr-o bază Cupillard), anii ’70

CEAS BARBATESC TECKEL Inscris de Ceasornicar
440 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Tekel este echipat cu un excelent mecanism France Ebauches FE 233-66 cu 15 rubine, secundar periferic şi calendar, derivat din calibrul Cupillard similar. Data se schimbă progresiv între ora 23 şi 24. Ceasul are dimensiunile de 37x39 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi grosimea de 5 mm. Balansierul tip lis cu amortizoare Antichoc-102 efectuează 18.000 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură o fenomenală rezervă de mers de 49 de ore ! Capacul spate este din oţel, pe filet, în stare foarte bună (foto 3 şi 5), gravat manual cu inscripţia "Etanche Controlee" şi seria 6916. Cadranul este în stare perfectă, gradat în minute. Un cadou deosebit pentru oricine deţine un cîine Tekel :D.

Tekel a fost o marcă franţuzească de ceasuri, cu sediul în Morteau. Cum tot acolo îşi avea şi Cupillard fabrica de mecanisme, colaborarea a venit firesc. Nu se ştie precis de unde vinde denumirea, dar cercetătorii presupun că proprietarul firmei era şi stăpînul unui foarte drăgălaş cîine teckel, aşa că şi-a denumit ceasurile după căţelul care devenise deja un membru îndrăgit al familiei.

Cupillard (Cupillard-Rième SA / Group Framelec, Morteau) a fost o firmă parte a conglomeratului France Ebauches fondat în 1965 prin fuziunea a cinci dintre cei mai importanţi fabricanţi francezi de mecanisme orologere. Astfel, calibrul Cupillard 233 s-a transformat în FE-233 cu diferite terminaţii, în funcţie de complicaţiile mecanismului. La apogeul său, France Ebauches a fost considerat cel mai mare fabricant european de mecanisme din Franţa şi din Comunitatea Europeană şi al 6-lea mare fabricant mondial în domeniu.

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o stare tehnică şi estetică foarte bună. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul revine cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „curele piele”, „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 22 martie 2020 Actualizat: 10 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Dugena
650 lei
Certina
1.340 lei
Dichiwatch
550 lei
Omega
1.120 lei
Bifora
880 lei