ceas Tourist digital automatic NOS, model jump hour foarte rar, mecanism rar PUW 1560D

CEAS BARBATESC TOURIST Inscris de Ceasornicar
1.500 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Tourist automatic model jump hour dispune de un mecanism rar PUW 1560D Autorotor în varianta de top cu 25 de rubine (a fost fabricat şi în variante cu 17 sau 21 de rubine), secunde, minute şi oră săritoare, fabricat aproximativ în 1971. De altfel, acest mecanism a fost fabricat doar între 1971 şi 1977 ! Din acest mecanism, modificat, au fost dezvoltate alte mecanisme cum ar fi Dugena 2511, Bulova 11OWAU sau Gruen 156D. Ceasul are dimensiunile de 43x38 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 26 mm diametru şi 7 mm înălţime. Balansierul prevăzut cu amortizoare Incabloc execută 21.600 de alternanţe pe oră, iar arcul motor, complet armat, asigură o rezervă de mers de 40 de ore. Una dintre particularităţile ale acestui mecanism este că are şi armare manuală, separată de automat. Capacul spate este gravat cu inscripţia "Die Meisterkollegen". Carcasa masivă, grea, este în stare NOS, cu remontoarul original. Geamul în stare perfectă, la fel ca şi cadranul NOS, parcă decorat cu nori. Dacă vă doriţi un ceas... primitiv, digital, atunci acesta este ! Chiar şi peste mulţi ani de aici înainte, va fi greu de subminat gradul uriaş de simplitate al acestui ceas, iar blocul masiv al carcasei şi designul reprezintă stilul de viaţă al anilor ’70.

Termenul de „Jump Hour” (Heures Sautantes în franceză, Oră Săritoare), sau ceas digital, se referă la ceasurile mecanice care indică timpul direct cu cifre, cu ajutorul unor discuri rotitoare, în locul indicatoarelor clasice însoţite de secundar. Primele exemple de astfel de ceasuri au fost fabricate în secolul al XIX-lea ca ceasuri de buzunar, începînd cu o piesă unicat făcută în 1830 de Blondeau pentru regele francez Ludovic-Filip d'Orléans. Producţia de semi-masă a început cînd Joseph Pallweber a inventat primul ceas de buzunar cu cadran numeric – oră săritoare şi minute. El a înregistrat mai multe patente între anii 1882 şi 1887, licenţiind acest concept mai multor producători dintre care cei mai cunoscuţi erau Cortebert şi IWC. Alte manufacturi au început curînd să copieze conceptul, modificîndu-l, astfel rezultînd cadrane cu oră săritoare şi minute retrograde sau flyback. Primul ceas de mînă Jump Hour a apărut în perioada Art Deco, aproximativ în 1920, dar a fost doar o scurtă aducere aminte a acestei tehnologii. Cea mai mare producţie de ceasuri digitale a avut loc în anii ’60–’70, ca o alternativă mai ieftină la ceasurile electronice ! Aceste piese sînt echipate cu mecanisme standard, de obicei cu eşapament pin-lever, singura diferenţă fiind că au discuri rotative în loc de indicatoare. Ele sînt numite în mod generic ceasuri cu oră săritoare, datorită saltului pe care-l face discul de oră la sfîrşitul fiecărei ore.

Tourist a fost o marcă elveţiană de ceasuri, fabricată între 1950 şi 1971 în orăşelul Welschenrohr (districtul Thal, cantonul Solothurn; în franceză - Rosières) de către manufactura Adolf Allemann Fils SA. Dezvoltatorul acestui brand a fost Adolf Allemann, născut în 1917 la Balsthal. Tot în Welschenrohr are fabrica un alt important producător de ceasuri, Gunzinger Frères S.A. (cunoscut datorită brandului Technos). Potrivit Registrului Comercial Elveţian (acolo unde sînt datele tuturor firmelor înregistrate vreodată în Ţara Cantoanelor, precum şi a contractelor lor), marca Tourist era distribuită de mai multe firme: Friedrich Mauthe Gmbh (cu sediul în Schwenningen, Germania), Phinney-Walker Co. (înregistrată în Nwe York, U.S.A.), Semca SA / Louis Schwab (cu capacităţi de desfacere în Moutier, Lausanne şi Delémont - Elveţia). După retragerea din afaceri a lui Alleman, drepturile au fost achiziţionate de Schindler & Moenig SA / Lloyd & Limaro SA, care au continuat să vîndă o scurtă perioadă de timp, pînă cînd falimentul i-a forţat să tragă definitv obloanele, la fel ca alte sute de mărci elveţiene mai mici. Deosebit de remarcabil este modelul Tourist Everlight, creat în 1957 în premieră mondială ca primul ceas cu cadran iluminat electric, cu ajutorul unui acumulator. Adolf Allemann moare în 1993, dar ceasurile Tourist pe care colecţionarii le găsesc din ce în ce mai greu astăzi rămîn să măsoare mai departe timpul.

PUW este prescurtarea de la Pforzheimer Uhrenwerke – Fabrica de mecanisme de ceas din Pforzheim, un orăşel din landul german Baden-Wurttenberg. Încă de pe la 1700 aici s-au dezvoltat meştesugurile giuvaergeriei şi ceasornicăriei, iar în 1767 Jean Francois Autran a primit de la guvernatorul landului Baden aprobarea de a înfiinţa o manufactură de bijuterii şi ceasuri. De-a lungul timpului, PUW a ajuns al doilea centru din Germania, după Glashütte, în producţia mecanismelor de mare precizie pentru industria orologeră.

Ceasul este NOS şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 17 decembrie 2023 Actualizat: 21 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Wostok
400 lei
fero
410 lei
Cornavin
350 lei
Wostok
850 lei
ARSENAL
550 lei