ceas Betina automatic, geam cristal, mecanism FHF 909 fabricaţie anii '70

CEAS BARBATESC ATLANTIC Inscris de Ceasornicar
750 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Betina este un marcă mai rar întîlnită pe piaţa ceasurilor vintage. Este echipat cu un mecanism FHF 909 automatic în varianta de top cu 25 de rubine (a fost produs şi într-o variantă mai slabă, cu numai 17 rubine), secundar central şi dublu calendar (dată şi ziua săptămînii), fabricat aproximativ în 1973. Ambele calendare sînt cu o setare rapidă mai specială, astfel: se trage remontoarul în poziţia a doua, iar la rotirea spre înapoi se modifică atît data cît şi ziua; după setarea zilei săptămînii, coroniţa se roteşte spre înainte, ziua săptămînii rămîne însă fixă, doar data fiind acţionată de un selector separat. Ceasul are dimensiunile de 41x41 mm şi distanţa între anse de 7,5 mm (curea cu prindere specială), iar mecanismul are 25,6 mm diametru şi o grosime de 5,85 mm. Balansierul tip lis, cu amortizoare Incabloc, bate cu o frecvenţă de 21.600 A/h, iar arcul motor din elinvar asigură, complet armat, o rezervă de mers de 43 de ore. Fiind foarte bine construit şi foarte fiabil, acest mecanism a fost folosit de celebra firmă Favre-Leuba în unele dintre ceasurile sale automatice. Carcasa cu o formă aparte este placată cu 10 microni de aur (ştanţă pe una dintre anse, la ora 5). Geamul este din cristal. Capacul spate din oţel, pe filet, în stare foarte bună, are gravate două serii 0909-0065 / 739 şi 838Z-84-8. Cadranul este impecabil, cu indecşi mari aurii aplicaţi, lunetă şi indicatoare aurii, şi cu toate inscripţiile intacte. Indecşii orari şi indicatoarele sînt liminescente, cu fosforul încă în stare bună (vezi foto 7). Toate piesele sînt cele originale !

FHF este prescurtarea de la “Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon SA” care a fost înfiinţată în 1876 ca societate pe acţiuni. Rădăcinile sale sînt însă mult mai vechi, din 1793, cînd fraţii Julien şi François Humbert-Droz împreună cu Isaac şi David Benguerel au înfiinţat o manufactură de ceasuri în orăşelul elveţian Fontainmelon, în clădirea ce se păstrează pînă azi cunoscută ca “Pendulettes”. În 1926, la Neuchatel, FHF a fost parte fondatoare a “Ebauches SA”, alături de A.Schild SA şi Ad Michele SA.

Marca Betina este înregistrată în 1923 de Chatelain & Co., cu sediul la Tramelan-Dessus. Armand Chatelain, demnul urmaşi al mult mai celebrului său tată, Ariste Châtelain, ceasornicar recunoscut încă dinainte de 1900, îşi înregistrează prima companie orologeră, Voumard SA, înainte să împlinească 20 de ani ! Priceput nu numai la repararea ceasornicelor ci şi la conceperea acestora, începe să producă ceasuri în 1909, sub mai multe mărci: Athos, Brio, Punctual, Director, Draconis, Licurgo, Kingmaster ş.a. Fondează o altă companie mai tîrziu, sub numele Cronex Watch. În 1947, marca Betina şi companiile lui Armand Chatelain trec în proprietatea A. Houriet-Nicolet, care continuă să producă ceasuri sub acest brand, precum şi sub alte nume: Hirondelle, Jamila, Laure, Patrick etc. Nu se cunoaşte dacă preluarea a avut loc ca rezultat al unei vînzări, dar cel mai probabil retragerea din afaceri a lui Chatelain a fost motivul. Cel de-al doilea război mondial dusese unele firme orologere în prag de colaps, aşa că unii proprietari au preferat să-şi vîndă businessul şi să ducă o viaţă liniştită. După 1947, Registrul Comercial Elveţian înregistrează în 1961 o nouă schimbare de proprietar pentru Betina, şi anume Coop Schweiz, sau CEMS, Cooperative d'Exportation de Montres Suisses. Anii '70 şi revoluţia quartz-ului vor aduce dispariţia definitivă atît a mărcii Betina cît şi a celorlalte aflate în portofoliul CEMS.

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică deosebită. Se livrează cu tot cu brăţara de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi comanda o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 13 august 2018 Actualizat: 28 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 897
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Ruhla
120 lei
Dugena
450 lei
Enicar
350 lei
Zaria
400 lei
Felsus
510 lei