ceas Bifora 115, mecanism in house Bifora 115/1, brăţară J.B. Champion

CEAS BARBATESC BIFORA Inscris de Ceasornicar
900 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Bifora 115, produs aproximativ în 1975, este echipat cu un mecanism in house Bifora 115/1 cu 17 rubine şi secundar central. Demn de remarcat este faptul că acest mecanism a fost fabricat in house, într-o vreme în care puţine manufacturi îşi permiteau să producă propriile calibre ! Ceasul are dimensiunile de 35x39 mm şi distanţa între anse de 19 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi înălţimea de 3,6 mm. Balansierul lis prevăzut cu amortizoare antişoc Bifora-Bishock producţie proprie execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 45 de ore. Există mai multe variante Bifora 115. Sufixul /1 desemnează modificări minore ale mecanismului, printre care şi una la levierul de armare. Capacul spate, din oţel, este clipsat. Cadranul navy blue evidenţiază indecşii orari şi indicatoarele aurii şi poartă cu mîndrie la ora 6 inscripţia „Made in Germany”. Carcasa placată cu aur (ştanţă între anse, la ora 6), cadranul, geamul şi coroniţa sînt în stare excelentă ! Brăţara originală J.B. Champion, o raritate şi ea, este placată cu aur.

Bifora va ramîne în istoria orologeriei mondiale cu primul mecanism in house proiectat şi realizat integral în Germania ! Istoria companiei începe în jurul anului 1900, cînd Bifora Uhren GmbH, cu sediul în localitatea germană Schwäbisch Gmünd, este înregistrată de fondatorul Josef Bidlingmaier, mai întîi ca bijuterie apoi ca producţie de carcase pentru ceasuri. În 1918, cei 70 de angajaţi ai firmei produceau ceasuri de mînă complete, cu mecanisme elveţiene şi cu un mare număr de alte componente produse în atelierele proprii. Abia în 1928 reuşeşte acesta să pună la punct un mecanism propriu, calibrul 2025, primul mecanism mecanism german pentru ceasuri de mînă fabricat in house ! Din acel moment Bifora începînd să fie privită ca un rival serios de către companiile orologere de renume, atît din Germania cît şi din Elveţia. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, ceasurile Bifora au intrat în dotarea flotei germane, unde erau folosite de ofiţerii de cart şi de cei de punte, astfel: ofiţerii flotei civile au primit ceasuri cu cadran argintiu, iar ofiţerii flotei militare cu cadran negru. În anii ’50 Bifora devine unul dintre cei mai mari producători de ceasuri din Germania. În 1951 este lansat Bifora 103 AUT, primul calibru automatic german ! După moartea lui Josef Bidlingmaier la finele anilor ’70, manufactura a dat faliment, fiind cumpărată în 1978 de către omul de afaceri indian Hiranand Gajria, fost reprezentant Bifora pentru Orientul Mijlociu. În 2006 Bifora a revenit la origini, fabrica din Schwäbisch Gmünd şi-a redeschis porţile iar glorioasele tradiţii ale orologeriei germane au fost reluate. Bifora a mai produs şi sub brandurile Ancre, Anima, Avisa, Bidora, Unima, Bimetta, Binetta, Lasso, Sigilla, Olympia sau Stratos.

J.B. Champion este una dintre cele mai inovative şi exclusiviste manufacturi de brăţări de ceas. Numele vine de la Jacoby-Bender, însă iniţial firma s-a numit Forstner Chain Corporation, fiind înfiinţată în 1920 de către William Forstner din New Jersey ca atelier de bijuterii şi brăţări de ceas în serie mică. Cu timpul, s-a concentrat pe producţia de accesorii pentru ceasuri: lanţuri, curele şi brăţări. Traiectoria Forstner s-a modificat în 1939, cînd a inventat un nou design al brăţărilor de ceas, numit "Komfit", ce avea să devină parte a unora dintre cele mai semnificative evenimente ale secolului XX. Practic, această nouă brăţară permitea ajustarea lungimii după dorinţa posesorului, prin detaşarea şi mişcarea cataramei pe toată lungimea curelei, realizată din micro-incremente unde se putea prinde închizătoarea. Înainte ca NASA să aleagă Omega Speedmaster Professional ca ceas standard pentru misiunile spaţiale cu echipaj, astronauţii îşi foloseau propriile ceasuri. Capacitatea de a redimensiona cu uşurinţă brăţara a făcut ca alegerea firească pentru brăţările ceasurilor spaţiale să fie... Komfit, Forstner. Această brăţară se potrivea chiar şi peste costumele spaţiale (Mercur) din acea perioadă ! Aceste brăţări au devenit imediat preferate de astronauţi (vezi arhiva de imagini NASA), care le-au purtat în misiunile Mercury-Atlas 8 şi 9 (de fapt, prima brăţară de acest tip a fost purtată cu primul Omega în spaţiu !). În 1963, Forstner a fost achiziţionată de Jacoby-Bender, care a continuat stilul Komfit dar l-a redenumit J.B. Champion. În memoriul lui Donald Slayton (fost director al NASA pentru operaţiunile cu echipaj) se vede că NASA folosea chiar şi în 1964 brăţări J.B. Champion (în misiunile Gemini şi Apollo 10, 12, 14, 17) ! La un moment dat, Jacoby-Bender şi-a închis porţile, dar brăţările realizate de ei şi utilizate în misiunile spaţiale au rămas în istorie.

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu brăţara J.B. Champion, sau la cerere i se poate ataşa o altă curea, din piele. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Curele pentru ceas găsiţi la secţiunea „curele piele”. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 27 iunie 2022 Actualizat: 16 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 897
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Duward
200 lei
Mardon
570 lei
Wostok
670 lei
Ghitor
250 lei
Felsus
510 lei