ceas Camy Geneve formă interesantă, carcasă Thermocompact, mecanism FHF 69-21

CEAS DAMA CAMY Inscris de Ceasornicar
410 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Camy Geneve, de damă, este echipat cu un mecanism FHF 69-21 (“Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon SA”) cu 17 rubine, fabricat în 1970. Acest mecanism era atît de bine realizat încît pe baza lui s-au dezvoltat ulterior mecanisme mult mai celebre ca Dugena 2102, Dugena 3602 şi Dugena 877, Durowe 69 şi chiar mecanismele Tissot 2135 şi 2136 ! Ceasul are dimensiunile de 29x35 mm şi distanţa între anse de 23 mm, iar mecanismul are dimensiunile de 15,3x17,8 mm şi o înălţime de 3,6 mm. Balansierul lis, cu amortizoare Kif Satellor, execută 21.600 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o impresionantă rezervă de mers de 47 de ore. Carcasa fabricată de Thermocompact SA, cu o formă interesantă datorită decupajelor laterale, este placată cu aur (marcaj pe carcasă, la ora 6, atît pentru placaj cît şi poansonul fabricantului). Coroniţa este semnată cu numele brandului (vezi foto 8). Geamul este cel original, în stare bună. Cadranul, foarte simplu şi elegant, este decorat cu frumoase motive geometrice. Capacul spate, din inox, în stare foarte bună, are încă lipit sticker-ul original (probabil ceasul nu a fost purtat niciodată) şi este gravat cu logo-ul Camy (o rîndunică purtînd în cioc o ramură de măslin) şi cu seriile 1188 1195. Mecanismul poartă şi el Camy şi este finisat cu guilloche-uri fine „bob de orez”.

CAMY („CAMY Watch Co. Ltd, Stroun Freres S.A., Genève) este o companie ale cărei ceasuri au constituit permanent o sursă de admiraţie datorită designului şi inovaţiilor tehnice. Compania are originile în 1913, cînd cei doi fraţi Stroun au înfiinţat în orăşelul elveţian Grenchen prima lor companie. Mai tîrziu şi-au schimbat denumirea în Fabrique d'Horlogerie CAMY - Stroun Freres S.A., avînd mai multe fabrici, una chiar în Geneva. Au produs sub mai multe branduri: Camy, Cronel, Copley, Sputnik, Borea, Stroun Bros sau Stroun Freres ! Au fabricat ceasuri pînă la mijlocul anilor '70, cînd compania şi-a încetat brusc activitatea nu atît în faţa "revoluţiei quartz", atîta vreme cît avea deja în portofoliu un Camy Electric cu mecanism Landeron 4750 (primul mecanism elveţian electric, apărut în 1961 !), cît datorită faptului că în acel an a murit cel care deţinea compania. Un amănunt interesant este că în anii '60-'70 la CAMY au lucrat două nume celebre în orologeria europeană: Simone Bedat (vezi şi bedat.com) şi Raymond Weil (acesta a fost chiar director al firmei), care după plecarea de la CAMY au fondat împreună brandul de lux Raymond Weil. CAMY S.A. a folosit mecanisme de la FHF, ETA, A. Schild sau chiar Baumgartner şi Landeron. Pentru ceasurile lor cu alarmă (variante de mecanisme AS) au fost citaţi în literatura de specialitate atît de Kahlert, Muehe şi Brunner în „WristWatches”, cît şi de Horlbeck în volumul de referinţă pentru aceste ceasuri „Der Armbandwecker | The Alarm Wristwatch”.

Thermocompact SA, înregistrată împreună cu Galvacompact în 1960, cu sediul la Geneva, de către Laboratoarele F. Margot, era unul dintre fabricanţii preferaţi de mărcile mai mici. Cu o execuţie peste medie a finisajelor, Thermocompact SA producea carcase placate cu aur, indicatoare şi cadrane pentru ceasuri. Simbolul acestui fabricant este TC, înscris într-un paralelipiped neregulat.

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 22 martie 2020 Actualizat: 11 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Bifora
800 lei
Dichiwatch
550 lei
Zaria
325 lei
Lanco
600 lei
Silvana
860 lei