ceas Elvia automatic, mecanism FE 4611A (derivat dintr-o bază Cupillard), anii ’70

CEAS BARBATESC ELVIA Inscris de Ceasornicar
500 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Elvia este echipat cu un excelent mecanism automatic France Ebauches FE 4611A cu 17 rubine, secundar central şi calendar, derivat din calibrul Cupillard similar. Data este cu setare rapidă, prin tragerea coroniţei în poziţia 1 şi rotirea ei spre înapoi. Ceasul are dimensiunile de 37x38 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi grosimea de 5,51 mm. Balansierul tip lis cu amortizoare Incabloc efectuează 21.600 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură o rezervă de mers între 44 şi 47 de ore, în funcţie de tipul de arc. Un amănunt interesant este că trenul de roţi dispune şi de armare manuală, care funcţionează separat. Designul mecanismului lasă spaţiu pentru un balansier de mari dimensiuni, dar necesită o precizie ridicată deoarece sînt destul de multe roţi implicate în cuplajul dintre secundar şi minutar. Capacul spate este din oţel, pe filet, în stare foarte bună (foto 3 şi 11). Carcasa fabricată de una dintre manufacturile membre ale Cupillard-Rième SA (marcaj pe lateralul carcasei, la ora 9) este placată cu aur. Cadranul cu superbe nuanţe de maro-muştar-ocru, este în stare perfectă şi este evidenţiat de luneta, markerii orari şi indicatoarele albe. Cureaua este cea originală, din piele maro cu un deosebit model carolingian cu fir negru-auriu (vezi foto 2 şi 8).

Conglomeratul France Ebauches (FE), cu sediul în Valahon Doubs, Franţa, a luat naştere în 1965 prin fuziunea a cinci dintre cei mai importanţi fabricanţi francezi de mecanisme orologere şi producea 50% din totalul producţiei franceze de calibre orologere. Cele cinci firme de profil care au format FE sînt: Usines Cupillard, FEMGA, Fernand Girardet şi fiii S.A., J.H. Jeambrun şi Technic Ebauche SA (TE). La apogeul său, France Ebauches era considerat cel mai mare fabricant european de mecanisme din Franţa şi din Comunitatea Europeană şi al 6-lea mare fabricant mondial în domeniu. Asocierea producea, pe lîngă părţi componente pentru ceasuri, şi ceasuri ansamblate sub diverse branduri. Unul dintre acestea era chiar Elvia, fiecare din cele cinci fabrici contribuind cu ceva: Cupillard fabrica mecanismul, Technic Ebauche carcasa, FEMGA capacul spate, Girardet şi fii fabricau cadranul iar Jeambrun indicatoarele. În acest mod, prin asocieri între producători, orologeria franceză a reuşit să treacă peste criza generată de apariţia ceasurilor quartz.

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o stare tehnică şi estetică foarte bună (ar necesita, eventual, un mic reglaj). Se livrează cu cureaua originală, iar transportul revine cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „curele piele”, „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 29 septembrie 2020 Actualizat: 21 ianuarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Triumph
345 lei
Komandirskie
1.250 lei
Sekonda
450 lei
Raketa
300 LEI
Wostok
400 lei