ceas Kama, capac cu închidere „în baionetă”, mecanism 2604 fabricat în 1958

CEAS BARBATESC KAMA Inscris de Ceasornicar
278 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Kama, din ce în ce mai rar întîlnit pe piaţa ceasurilor vintage, are un mecanism 2604 (sau 41M32yH) cu 17 rubine şi secundar periferic, fabricat la Fabrica de Ceasuri din Tschistopol (Tatarstan) în trimestrul 1 al anului 1958 (ştanţă pe mecanism). Pe capacul spate scrie în limba rusă „protejat împotriva şocurilor şi prafului”; dealtfel mecanismul cu seria 32385 arată foarte bine pentru cei aproape 70 de ani ai lui. Balansierul lis asigură o frecvenţă de 18.000 de alternanţe pe oră. Cadranul arată foarte bine pentru vîrsta lui, cu indecşi orari şi indicatoare aurii pe fond negru. Carcasa este în stare bună, iar remontoarul este cel original, cu un fel de cabochon din oţel. Capacul spate din oţel, în stare perfectă, reprezintă o inovaţie tehnică foarte ingenioasă, nemaiîntîlnită la ceasurile ruseşti: închiderea se realizează „în baionetă”, cu trei sisteme independente de prindere (vezi foto 5; se presează şi se roteşte uşor pentru desfacere, la fel şi la închidere dar în sens invers) !

Cînd armata germană a invadat Rusia, în iunie 1941, „A 2-a Fabrică de Ceasuri din Moscova” a fost relocată urgent la aproximativ 800 de kilometri, în localitatea Tschistopol din republica Tatarstan, pe rîul Kama. De acolo vine şi numele brandului Kama. Desemnată ulterior drept „a 5-a Fabrică de Ceasuri”, aceasta a produs maşinării de precizie pentru efortul de război, inclusiv faimosul ceas militar de mînă Type-1, poreclit „cratiţă” sau „oala cu capac” . După terminarea celui de-a 2-lea Război Mondial, nu este foarte clar ce s-a întîmplat cu fabrica. Unele surse documentare spun că s-a transformat în „Fabrica de Ceasuri NK MV 835 Tschistopol Glavpribor” şi a continuat să producă mecanisme Vostok, altele susţin că s-a desfiinţat iar utilajele au fost repartizate altor fabrici. Indiferent de versiune însă, un lucru este cert: ceasurile Kama reprezintă o mică raritate datorată războiului şi produse timp de doar cîţiva ani !

Ceasul arată foarte bine pentru vîrsta lui şi funcţionează în parametri, dar recomandăm totuşi o revizie completă. Piesa se livrează împreună cu cureaua de prezentare, nouă, din piele albă cu cusături negre, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 01 martie 2017 Actualizat: 14 ianuarie 2024 Vizualizari: 343
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Provita
710 lei
Saturn
965 lei
Elvia
500 lei
Roamer
395 lei