ceas Mondia Chambord, mecanism AS 1704

CEAS BARBATESC MONDIA Inscris de Ceasornicar
850 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Mondia Chambord, un model mai rar întîlnit, este echipat cu un mecanism AS 1704 cu 17 rubine şi secundar central. Ceasul are diametrul de 37 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar diametrul mecanismului este de 25,6 mm şi grosimea acestuia de 3,8 mm. Balansierul mare, de tip lis, cu amortizoare Incabloc, efectuează 18.000 de bătăi pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o serioasă rezervă de putere de 50 de ore. Carcasa fabricată de Actua Watch Co. SA (firmă veche cu sediul în Plainpalais) este placată cu 20 de microni de aur de 22 k (ştanţă între anse, la ora 6, atît pentru placaj cît şi poanson de meşter), în stare bună, ca şi coroniţa. Capacul spate, din oţel, este pe filet şi are seria 222 68 M. Cadranul auriu, cu indicatoare aurii, este inscripţionat cu numele mărcii şi al modelului şi este foarte bine conservat (vezi şi foto 6, 7, 8). Modelul a fost numit Chambord după unul dintre cele mai cunoscute castele din lume (datorită arhitecturii sale distinctive, renascentiste), Château de Chambord, din Franţa. Este cel mai mare castel de pe Valea Loarei, fiind ridicat de regele Francisc I între 1519 şi 1547. Superba clădire are 440 de camere, 282 de şeminee şi 84 de scări. Una dintre atracțiile arhitecturale este scara spectaculoasă deschisă, cu dublă spirală, care este piesa centrală a castelului. Cele două spirale urcă trei etaje fără să se întîlnească vreodată, iluminate de sus de un fel de far, în punctul cel mai înalt al castelului. Există indicii că însuşi Leonardo da Vinci ar fi proiectat scara.

Marca Mondia s-a născut în 1935, în orăşelul Le Locle din Elveţia, fondată fiind de către iscusitul ceasornicar Paul Vermont (sau Vermot, după alte surse). Paul Vermont, ceasornicar cu înaltă calificare şi un dezvoltat simţ al afacerilor, a proiectat primul său ceas în anul înfiinţării Mondia. Vocaţia sa pentru precizie, pasiunea pentru mecanica fină, grija pentru detalii, a permis companiei să adune mulţi clienţi într-o perioadă scurtă de timp şi a făcut ca ceasul proiectat în 1935 să devină primul dintr-un lung şir de modele de succes. Cel mai mare succes vine însă în 1967, cînd Movado dezvoltă, împreună cu Zenith, celebrul calibru El Primero. Mecanismul El Primero nu doar că a fost primul cronograf automatic din lume, dar mişcarea de rotaţie a balansierului era de 36.000 de oscilaţii ! Confirmarea succesului a venit în 1969, cînd Zenith încorporează Mondia şi Movado într-un holding care se numea chiar aşa: Mondia-Zenith-Movado. Astfel, Mondia a devenit un brand de referinţă pentru ceea ce astăzi numim drept "lux accesibil". În 1971 majoritatea acţiunilor companiei orologere este preluată de American Zenith Radio Corporation of Chicago, cel mai mare producător american de componente electronice. Unul dintre motive a fost se pare de a evita problemele cauzate de similitudinea numelor. Americanii şi-au pierdut însă curînd interesul pentru ceasurile mecanice, şefii firmei ordonînd în 1978 ca producţia să fie oprită şi toate mecanismele, componentele şi maşinile unelte să fie distruse. Este meritul directorului secţiei de cronografe, Charles Vermot (mai mult ca sigur, un demn urmaş al fondatorului Mondia !), că “El Primero” a fost salvat de la o catastrofă. El a contestat dispoziţia primită şi a ascuns în podul fabricii mari cantităţi de unelte, maşini, precum şi toate schiţele şi desenele folosite în procesul de proiectare şi fabricaţie. Către finele anului 1978 marca Zenith a fost vîndută grupului elveţian Dixi, în cadrul căruia, cu sprijinul Ebel, producţia a fost reluată. Douăzeci de ani mai tîrziu Zenith era achiziţionată de concernul de luxury LVMH, în noiembrie 1999. Mondia a fost preluată separat, în 1984, de grupul North American Watch Co. Înainte de a intra în holdingul Zenith-Movado, Mondia SA Fabrique d’Horlogerie Paul Vermont & Co. SA a mai produs ceasuri şi sub brandurile (o selecţie aleatoare) Divita, Elephant, Everday, Everyday, Friendship, Barolux, Modulor, Moonlander, Palatina, 007, Paul Vermont (în onoarea fondatorului), Rainbow, Cristina, Mediator, Séduction, Stellaris etc. După ce a achiesat la holdingul Zenith-Movado, sub marca Mondia au mai fost produse şi următoarele branduri: Aquapearl, Fearless, Intercontinental, Kandahar, Moondrop, Moonstone, Orbitron, Parade şi Supersuisso.

Ceasul provine din colecţia personală, arată excelent şi funcţionează la secundă. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Curele pentru ceas 100% handmade găsiţi la secţiunea „curele piele”. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 17 decembrie 2023 Actualizat: 23 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Paris
450 lei
ARSA
750 lei
Foresta
280 lei