ceas Oliva Nivaflex, mecanism PUW 60-61, fabricaţie circa 1955, ştanţă Hermetica R.W.A.G

CEAS BARBATESC OLIVIA Inscris de Ceasornicar
600 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Oliva Nivaflex este echipat cu un mecanism PUW 60-61 în varianta cu 17 rubine (a fost fabricat şi într-o variantă cu 21 de rubine) şi secundar central. Mecanismul a fost produs începînd cu anul 1952. Din acest mecanism, modificat, a fost dezvoltat şi mecanismul Dugena 685. Ceasul are diametrul de 37 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 23,3 mm şi înălţimea de 4,25 mm. Balansierul cu amortizoare Super-Shock-Resist execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 41 de ore. Carcasa este placată cu aur. În 1955, PUW 60-61 era considerat singurul mecanism german în grad de cronometru ! Motivul acestei aprecieri era, probabil, faptul că aceste mecanisme erau verificate de Deutsche Hydrographische Institut Hamburg, în timp ce cronometrele Junghans, de exemplu, erau testate în Braunschweig de către PTB (Pysikalisch-Technische Bundesanstalt), Institutul Federal German pentru Standarde Fizice și Tehnice. Capacul spate este ştanţat "Hermetica Garantie, R.W.A.G." (ştanţa fabricantului şi modelul carcasei, garantat ermetică). Atît carcasa cît şi capacul spate sînt fabricate la Pforzheim de către Rodi & Wienenberger AG. Cadranul este deosebit, cu indecşi orari teardrop aurii.

În 1950, Gustav Knak înregistra la Berlin întreprinderea Knak & Sohn, a cărei primă marcă de ceasuri de mînă lansată pe piaţă se numea Olivia. Ulterior, Oliva Uhrenfabrik a mai produs ceasuri sub brandurile Oliva şi Carlton (1954). La atît se reduce aportul la orologerie al Knak & Sohn, la cele trei mărci. PUW este prescurtarea de la Pforzheimer Uhrenwerke – Fabrica de mecanisme de ceas din Pforzheim, un orăşel din landul Baden-Wurttenberg, situat în sud-vestul Germaniei, lîngă munţii Pădurea-Neagră. Încă de pe la 1700, aici s-au dezvoltat meştesugurile giuvaergeriei şi ceasornicăriei, iar în 1767 Jean Francois Autran a primit de la guvernatorul landului Baden aprobarea de a înfiinţa o manufactură de bijuterii şi ceasuri. PUW s-a dezvoltat de-a lungul timpului, ajungînd al doilea centru din Germania, după Glashütte, în producţia mecanismelor de mare precizie pentru industria orologeră. Nivaflex este furnizorul de arcuri cel mai agreeat de către marile companii orologere elveţiene. Pînă şi Patek Philippe utiliza în ceasurile sale aceste componente, alături de spiralele de balansier Nivarox ! Povestea fabricii începe în 1933, cînd dr. Reinhard Straumann a perfecţionat în laboratorul său din Waldenbourg procesul de fabricaţie al spiralelor de balansier. Denumirea companiei, Nivarox, este de fapt acronimul german pentru „nicht variabel oxydfest”. Ulterior, în 1951, la Saint-Imier, a început să fabrice şi arcuri de ceas, tot pe baza unui aliaj special, bazat pe cobalt şi denumit Nivaflex. Aliajul conţine fier (5%), cobalt (45%), crom (18%), molibden (4%), wolfram (4%), titan (1%), nichel şi beriliu (restul pînă la 100%), este foarte elastic şi are o rezistenţă ridicată la coroziune.

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează ca o maşină germană, adică perfect. Recomandăm totuşi o revizie. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele maro, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Curele pentru ceas 100% handmade găsiţi la secţiunea „curele piele”. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 06 martie 2021 Actualizat: 20 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 897
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Omega
1.650 lei
Aurora
335 lei
Sicura
530 lei
Dugena
60 lei