ceas Orex quartz, rar, mecanism Slava 2356 fabricaţie anii '80 - '90, actele originale !

CEAS BARBATESC OREX Inscris de Ceasornicar
140 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Ceasul Orex prezentat aici este echipat cu un mecanism rar întîlnit la ceasurile Orex, un Slava 2356 cu 8 rubine, unul dintre cele mai bune mecanisme pe quartz realizate de fabricile sovietice, folosit la începutul... sfîrşitului Orex, cînd unica marcă românească de ceasuri se zbătea să supravieţuiască tranziţiei economice. Acest ceas este considerat un model destul de rar de Orex electromecanic, produs într-o serie foarte mică de exemplare, chiar înainte de renunţarea definitivă la producţia de ceasuri în România. Acest calibru a fost produs de Slava începînd din 1970 şi pînă în anii 2000 (asupra acestui ultim amănunt experţii nu sînt întotdeauna de acord, cu certitudine mecanismul fiind produs pînă la mijlocul anilor '90). Mecanismul se bazează pe oscilaţiile precise ale unui cristal din quartz care este supus unui cîmp electric. Acestea sînt demultiplicate de un microcip, iar impulsurile sale sînt aplicate într-o mică bobină ce comandă un rotor pas-cu-pas. De aici, un mecanism de roţi dinţate fine transmit mişcarea precisă de rotaţie la arătătoarele cadranului. Ceasul are dimensiunile de 34x36 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Maşinăria este ştanţată cu calibrul mecanismului. Cadranul argintiu este dominat de indecşii orari cu cifre arabe, iar la ora 6 scrie „MADE IN ROMANIA”. Capacul spate, în stare perfectă, este din inox şi are ştanţată seria 127616. Carcasa şi coroniţa sînt în stare foarte bună. Un ceas cu o simbolistică aparte, reminiscenţă a unei epoci apuse. Şi pentru a face lucrurile şi mai interesante, ceasul se vinde însoţit de „actele” ceasului: „instrucţiunile de folosire” bătute la maşina de scris şi însoţite de o schiţă rudimentară + chitanţa ceasului (bătută la maşină pe o bucată de caiet dictando, care conţine modelul, seria, calibrul şi numărul de rubine, precizia, viza CTC şi preţul). Acest model costa, la vremea respectivă, 450 de lei, adică echivalentul a o treime din salariul unui muncitor obişnuit !

Istoria ceasurilor de mînă româneşti Orex (de la: „ORa EXactă”) începe la Crăciunul anului 1978, în 26 decembrie, cînd Nicolae Ceauşescu a făcut o vizită de lucru la Întreprinderea de Mecanică Fină din Bucureşti şi a ordonat imediat să înceapă producţia de ceasuri ! Aşa a început un program care s-a concretizat cu demarajul, în 1985, a producţiei ceasurilor de mînă Optimef – cu quartz şi afişaj digital, şi Orex – mecanice cu mecanismele ST-5 şi ST-6 cu 19 rubine de la firma chineză Sea Gull (iniţial au fost vizaţi Sandoz, Lanco şi Ruhla, dar în cele din urmă a fost aleasă firma chineză). Ulterior au fost folosite şi mecanismele SB-1; SZ-1 şi SB-5Z cu 17 rubine, de la firma chineză Shanghai Zuanshi. După 1995 au fost folosite mecanismele sovietice 2414 si 2428 de la firma Slava. La Întreprinderea de Mecanică Fină se executau doar carcasa, cadranul, arătătoarele, capacul şi barele telescopice, după propriile modele de design. Mecanismele veneau asamblate de la furnizori, iar la Bucureşti se efectua montajul final şi reglajele. A existat şi un plan de asimilare treptată a producţiei integrale, dar după evenimentele din decembrie 1989 vînzările au scăzut dramatic. Anul 2000 a fost anul îngropării definitive a toată Întreprinderea de Mecanică Fină Bucureşti. A fost vîndută la un preţ de nimic de statul roman unui cetăţean italian, Sergio Mollo, care a condus cu pricepere distrugerea completă şi definitivă a fabricii. Astăzi, pentru pasionaţii de ceasuri, deţinerea (cel puţin) unui Orex este un „must have”, fie şi măcar datorită faptului că a rămas singurul ceas produs vreodată în România.

Ceasul arată bine dar nu am baterie, pentru a-i testa funcţionalitatea. Se vinde la preţ de piese, numai împreună cu Orex-ul quartz de damă listat alături. Se livrează împreună cu o curea nouă dedicată, din piele bleumarin cu cusături albastre, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Periodic, la 1-2 ani, e bine să-i înlocuiţi sursa de alimentare. Pentru aceasta, mergeţi la un ceasornicar profesionist !

Data anunt: 25 decembrie 2021 Actualizat: 20 ianuarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Roamer
450 lei
Herma
400 lei
Yema
525 lei
Nivada
850 lei