ceas Pobeda Perestroika aproape NOS, seria „Propaganda”, mecanism ZIM 2602

CEAS BARBATESC POBEDA Inscris de Ceasornicar
300 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Pobeda Perestroika este echipat cu un mecanism ZIM 2602 cu 15 rubine și secundar periferic, fabricat cu aproximație în anii ’80. Balansierul tip lis, din glucydur, are o spirală din oțel cu spira terminală tip Breguet ce bate cu 18.000 de Ah. Arcul motor asigură o rezervă de mers de 37 ore. Ceasul are dimensiunile de 36x42 mm și distanța între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 26 mm și grosimea de 3,9 mm. ZIM este acronimul de la ”Zavodai Imeni Maslenikova” (fabrica de ceasuri din Samara, Rusia), care a funcționat începînd cu 1951 și a produs numai ceasuri cu calibrul R 26 întîlnit sub marca Pobeda. Cadranul, carcasa, capacul spate, remontoarul și geamul, toate originale, sînt în stare aproape NOS. Cadranul este inscripționat cu simbolul stilizat al sediului Comitetului Central al PCUS și „Perestroika” cu litere chirilice. Ceasul face parte din seria „Propaganda” fabricată între 1985 și 1992, ca expresie de susținere a reformelor inițiate de secretarul general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică (PCUS), Mihail Gorbaciov – Perestroika, Democratia, Glasnost. Prima treaptă a reformelor, Perestroika (însemnînd restructurare, reconstrucție), a fost introdusă în 1984-1985 și a fost elementul central al politicii adoptate de Gorbaciov în vederea reformării economiei și societății sovietice. A înlocuit mulți oficiali ai partidului aflați în posturi cheie, ceea ce i-a asigurat un plus de putere și autoritate în cadrul partidului dar a provocat și resentimente în rândul elementelor mai conservatoare din cadrul PCUS, ceea ce a condus la puciul din august 1991. În cele din urmă, perestroika nu și-a atins scopul pentru că Gorbaciov a încercat să corecteze problemele de la nivelul statului și societății pe care chiar partidul le crease ! Prins între conservatori și progresiști, Gorbaciov a pierdut tot mai mult din sprijinul politic inițial, astfel încât a devenit ultima victimă a perestroikăi.

Pobeda este primul ceas sovietic fabricat în serie după al doilea Război Mondial. Devenit aproape o legendă, aceste ceas își are rădăcinile în 1927, cînd guvernul sovietic a decis să dezvolte industria de ceasuri și mecanică fină. În 1936 au semnat cu firma franceză LIP un tratat de colaborare și asistență tehnică prin care LIP a cedat licența mecanismelor T18 (din care s-au dezvoltat ceasurile Zvezda) și R26 (din care s-a dezvoltat brandul Pobeda). În 1945, imediat după terminarea războiului, a început producția la Fabrica de Ceasuri nr. 1 din Moscova. Denumirea “Pobeda ” („victorie” în limba rusă) a fost stabilită de însuși Iosif Visarionovici Stalin, în cinstea victoriei sovietice. Ulterior, producția acestui mecanism a fost cedată și altor fabrici din Rusia și a fost baza pe care inginerii sovietici au dezvoltat alte mecanisme. De reținut că acest mecanism a fost produs de firma LIP încă din 1918.

Ceasul face parte din colecția personală și este aproape NOS. Funcționează foarte bine. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare şi numai însoţit de celelalte două ceasuri din serie, Glasnost şi Democratia. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteți alege o frumoasă curea din piele autentică de struț, șarpe sau vițel (găsiți curele pentru ceas la secțiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiți la secțiunile „pernițe” și „cutii”.

Atenție: feriți ceasul de lovituri sau șocuri mecanice puternice. Deși are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuși doar un ceas ! Feriți ceasul de apă și atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanșare, în timp acestea slăbesc cîte puțin. Evitați apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcționarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceți o nouă revizie la ceasornicar. Chiar și cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcționări mecanice îndelungate.

Data anunt: 07 iunie 2014 Actualizat: 11 ianuarie 2024 Vizualizari: 2217
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Poljot
150 lei
Lanco
1.000 lei
Luch
460 lei
Bifora
900 lei