ceas Pontiac Nageur automatic, gold capped, mecanism rar ETA 2451 cu 23 de rubine, fabricaţie circa 1957 (Belgia)

CEAS BARBATESC PONTIAC Inscris de Ceasornicar
750 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Pontiac Nageur ("înotător", în franceză) este echipat cu un mecanism automatic ETA 2451 într-o variantă rar întîlnită, cu 23 de rubine şi secundar central, fabricat aproximativ în 1957. Varianta cu 23 de rubine este rară deoarece, potrivit tuturor cataloagelor de specialitate şi arhivelor ETA, acest mecanism a fost produs numai în variante cu 17, 21, 25 sau 30 de rubine, în nici un caz cu 23. Din acest tip de mecanism, modificat, au fost dezvoltate şi mecanismele Cortebert 270, Doxa 115, Dugena 1007, Hamilton 63 şi Hamilton 689, Junghans 651.00, Juvenia 662 sau chiar Tudor 2483. Ceasul are diametrul de 34 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi înălţimea de 5,3 mm. Balansierul cu şuruburi de compensare şi amortizoare Incabloc efectuează 18.000 de oscilaţii pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 42 de ore. Carcasa fabricată in house (poanson A.K. între anse, la ora 12) este din oţel, bezelul fiind acoperit cu o foaie groasă de aur (gold capped). Procedeul nu seamănă cu acoperirea galvanică, practic o foaie de tablă de aur fiind "lipită" pe bezel şi pe anse (vezi şi foto 7). Capacul spate, din oţel, este pe filet şi are seria 357 980 / 12108 la exterior, iar la interior este ştantat cu logo-ul brandului. Cadranul este în stare foarte bună, fiind semnat cu numele mărcii şi al modelului.

Marca de ceasuri Pontiac a fost lansată în Belgia de Ari Kinsbergen, la sfîrşitul anului 1931. Avea headquarter-ul în Bruxelles şi în numai cinci ani deschisese deja filiale în Olanda la Amsterdam (A. Kinsbergen NV) şi în Elveţia la Biel Bienne (Kinsbergen SARL) ! Filialele însemnau un singur lucru: afacerile mergeau din plin. Acesta a fost începutul unei mari aventuri, pentru că la vremea respectivă ceasurile de calitate erau rare, nu toate manufacturile investeau timp şi bani în calitate. Astfel, fiabilitatea, precizia şi estetica erau rezervate doar unei elite. Viziunea lui Ari Kinsbergen de a oferi o calitate ireproşabilă la preţ accesibil a stîrnit o adevărată revoluţie în lumea orologeriei, unde puţini antreprenori din afara Elveţiei se aventurau, însă i-a adus acestuia şi un succes rapid. Şi pentru că un astfel de ceas avea nevoie de un nume simbolic şi atemporal, inspiraţia a venit din cultura nativă americană: a fost ales numele unui mare şef de trib indian Pontiac, care avea cunoştinţe vaste despre natură şi putea citi cu exactitate stelele (foto 9). Pontiac, sau Obwandiyag (1714 - 1769) a fost un mare şef de trib, liderul indienilor Ottawa, cunoscut şi pentru rolul important avut în războiul din 1763-1766, cînd a condus nativii americani împotriva ocupaţiei britanice din regiunea Marilor Lacuri. Această confruntare a rămas în istorie drept Războiul Pontiac, după numele acestui şef de trib considerat creierul şi liderul revoltei (foto 12). După ce indienii înving armata britanică în bătălia de la Bloody Run, neputînd însă să captureze fortul Detroit, britanicii au apelat la pace pentru a pune capăt confruntării. Atenţia acordată de britanici lui Obwandiyag a stîrnit resentimente în rîndurile altor şefi de trib, Pontiac fiind asasinat în 1769 de către un războinic Peoria. Numele acestui mare războinic reprezintă pentru manufactura belgiană Pontiac legătura dintre eternitate şi univers. În 1935 Pontiac a lansat o adevărată provocare în ceea ce priveşte rezistenţa ceasurilor sale: aflat în vîrful celei mai înalte clădiri din Belgia, clădirea "Boerentoren" din Anvers, în prezenţa a zeci de jurnalişti şi ofiţeri, Ari Kinsbergen a aruncat un ceas Pontiac. Cînd acesta a fost ridicat, după o cădere de 100 de metri, era intact şi încă funcţiona. Evenimentul a provocat senzaţie la acea vreme, fiind un real succes pentru companie. După război, Pontiac s-a poziţionat ca o marcă sportivă şi de luxury, lansînd modele dedicate "Red Devils" (naţionala de fotbal a Belgiei) şi fiind prezentă în Turul Franţei (ciclism). Manufactura a rezistat şi crizei quartz, iar în 2014 a lansat o nouă colecţie, proiectată şi realizată integral în Belgia. Pontiac a mai produs ceasuri şi sub mărcile Hydraulica, Diadatic, Supporter, Tic-Tac, Monroy, TV sau Jumping.

Ceasul provine din colecţia personală, arată foarte bine şi funcţionează la secundă. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 22 martie 2020 Actualizat: 12 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Montine
330 lei
Chaika
452 lei
Atlantic
920 lei
Wostok
805 lei
Rodina
750 LEI