ceas Raketa Saturn, model foarte rar, cadran "prietenia" ruso-americană, mecanism 2609.HA

CEAS BARBATESC RAKETA Inscris de Ceasornicar
950 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Raketa Saturn este un model foarte rar, cu un cadran fabulos, şi este echipat cu un mecanism 2609.HA cu 17 rubine şi secundar central, considerat „calul de povară” al orologeriei sovietice, datorită robusteţei sale. Ceasul are dimensiunile de 41x41 mm şi distanţa dintre anse de 18 mm, iar mecanismul marcat cu sigla Raketa are 26 mm diametru şi 4 mm grosime. Ca o particularitate, acest mecanism are amortizoare antishok atît la balansier cît şi la roata ancorei ! Balansierul este lis din Glucydur, iar spirala plană este confecţionată din elinvar, asigurînd o frecvenţă de 18.000 de bătăi pe oră. Arcul în dublă spirală Cornu asigură o rezervă de mers strategică de 46 de ore. Carcasa şi remontoarul sînt în stare foarte bună, la fel ca şi capacul spate, din oţel, cu o serie foarte mică: 892 (acest lucru înseamnă că ceasul este printre primele o mie fabricate din acest model). Cadranul este spectaculos: fără indecşi orari, decorat în jumătatea superioară cu imaginea Capitoliului şi steagul american, iar în jumătatea inferioară cu turnul Kremlinului şi steagul sovietic. Acest ceas ilustrează perfect imaginea lumii bipolare din perioada Războiului Rece, precum şi tendinţa actuală şi modul cum se împarte influenţa mondială. Dupa recentele alegeri din SUA, daca prietenia dintre Trump si Putin se concretizeaza, acest ceas va deveni iconic ! :)

Ceasurile Raketa sînt o adevărată legendă, împletită cu istoria zbuciumată de 300 de ani a fabricii. Brandul a fost lansat în 1962, de Fabrica de Ceasuri Petrodvorets din Sankt Petersburg (fost Leningrad), în cinstea primului zbor uman în spaţiul cosmic efectuat de Yuri Gagarin în 1961. Ca o ironie, în anii războiului rece marca era percepută negativ în vest, datorită asocierii numelui cu rachetele militare balistice R-16 din programul de înarmare sovietic. Fabrica a fost înfiinţată însă în 21 octombrie 1721 de ţarul Petru cel Mare al Rusiei, ca manufactură de tăiat şi şlefuit pietre preţioase pentru necesităţile coroanei. Aici s-au şlefuit diamante pentru celebrele ouă „Fabergé”, cît şi pentru multe bijuterii aflate azi în muzee ca Ermitaj sau Luvru. În 1927, guvernul sovietic a decis înfiinţarea industriei de ceasuri şi una din direcţii a fost colaborarea cu firma franceza LIP, care a cedat licenţa a două mecanisme (R36 şi T18) şi a ajutat la implementarea producţiei. Bineînţeles că fabrica din Sankt Petersburg a fost una dintre cele mai potrivite pentru reconversia la noua industrie. De observat că această fabrică a supravieţuit invaziei lui Napoleon, revoluţiei bolşevice, razboiului al doilea mondial, dar şi haosului economic apărut după căderea comunismului. Iniţial, ceasul Raketa a fost produs cu mecanismul adaptat R36 cu care a început în 1945 producţia brandului Pobeda („victorie”). Apoi inginerii sovietici au modificat şi dezvoltat mai multe tipuri de mecanisme. Este una dintre puţinele fabrici de ceasuri care produc „all in house”, adică toate componentele sînt realizate în propriile capacităţi de producţie.

Ceasul face parte din colecţia personală şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu tot cu cureaua dedicată, din piele albastră cu cusături albe, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Puteţi comanda şi o curea din piele, 100% handmade, din piele de struţ, şarpe sau viţel (la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 28 februarie 2015 Actualizat: 24 ianuarie 2024 Vizualizari: 1489
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Sportivnie
470 lei
Cauny
400 lei
Sicura
370 lei
Yema
455 lei