ceas Volna mecanism 2809A cu 22 de rubine şi microregulator Reed’s, în grad de cronometru, fabricaţie trimestrul 3 din 1960

CEAS BARBATESC VOLNA Inscris de Ceasornicar
715 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Volna („val”, în limba rusă), în grad de cronometru, renumit pentru precizia exemplară, este un sovietic rar întîlnit astăzi în stare bună, produs în trimestrul 3 al anului 1960 (ştanţă pe mecanism) la Fabrica de Ceasuri din Tchistopol. Mecanismul Volna 2809 A, unul dintre cele mai precise fabricate în fosta Uniune Sovietică, cu 22 de rubine, secundar central şi microregulator Reed’s, este o copie aproape perfectă a celebrului mecanism Zenith 135. De remarcat că acest mecanism a fost produs timp de numai şase ani, între 1958 şi 1963, şi dezvoltat mai întîi pentru producţia militară. Balansierul imens, cu şuruburi de compensare şi amortizoare antişoc Poljot-Kirova, ocupă aproape o treime din suprafaţa mecanismului şi asigură chiar şi astăzi o precizie de invidiat cu cele 18.000 de alternanţe ale sale. Arcul motor, complet încărcat, creează o rezervă de mers de 44 de ore. Ceasul are diametrul de 37 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar maşinăria are diametrul de 28 mm şi înălţimea de 4,85 mm. Mecanismul este inscripţionat cu ştanţa fabricii („Cistopolii Ceasovai Zavod”) şi seria 47790. Capacul spate din inox, inscripţionat în limba rusă „antişoc, antipraf şi rezistent la apă”, este în stare foarte bună, are inel filetat. Toate componentele sînt cele originale ! Chiar şi remontoarul este acelaşi cu care a ieşit din fabrică (coroniţa de Volna are o formă specifică, rotundă, diferită de a celorlalte ceasuri ruseşti). Cadranul este decorat cu guilloche-uri în formă de raze (vezi foto 6). Acest mecanism are o istorie neobişnuită. Cînd Zenith a conceput legendarul calibru 135, a utilizat o a doua roată descentrată pentru a aloca mai mult spaţiu destinat casetei arcului şi roţii balansier. Inginerii ruşi au preluat ideea pentru a fabrica propriul mecanism (calibrul 2803) apoi au dezvoltat-o, făcînd-o mai folositoare (calibrul 2809) prin deplasarea celei de-a 3-a roţi astfel ca aceasta să poată roti pinionul unui secundar central, precum şi o a 4-a roată din mecanism ! Este unul dintre cele mai căutate mecanisme chiar şi astăzi, datorită preciziei. De altfel, acest tip de mecanism trebuia să treacă teste similare cu cele COSC.

Fabrica de ceasuri din Tschistopol are originea în anul de război 1941, cînd a fost mutată Fabrica de Ceasuri nr. 2 din Moscova în localitatea Tschistopol Glavpribor, pe rîul Kama. Aici, la unitatea NK MV 835, a fost produs echipament militar dar şi ceasuri de bord pentru tancuri şi avioane. După terminarea războiului şi revenirea Fabricii nr. 2 la Moscova (devenită mai tîrziu “Slava”), au rămas în Tschistopol capacităţi de producţie unde s-au realizat ceasuri de mînă pentru militari, dar şi ceasuri pentru piaţa civilă. Din 1942 s-a numit Fabrica de Ceasuri Tschistopol (Tschistopol Ciasovaia Zavod). În 1964 a fost stabilit numele de Wostok (abia în 1995 a fost modificat în „Vostok”). La început s-au produs mecanismele K-43 şi K-26, folosite la ceasurile Pobeda. În 1952 se realizează ceasul Kama, în carcasă rezistentă la şocuri şi apă. În 1959 apar ceasurile de mare precizie „Almaz”. În 1962 se lansează ceasul “Komandirskie”, iar fabrica devine furnizor oficial al Ministerului Apărării din URSS. În 1968 se lansează ceasul “Amfibia”. În 1992 fabrica trece în jurisdicţia Republicii Tatarstan şi ceasurile Vostok sînt exportate în cantităţi mari în Italia, USA, Elveţia. Trebuie menţionat că aici s-a produs între anii 1958 şi 1963 mecanismul “Wostok 2809” cu secundar central, inspirat din celebrul Zenith 135. A fost unul dintre cele mai reuşite mecanisme sovietice, echipînd ceasurile Volna sau Almaz.

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică foarte bună. Funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar.

Data anunt: 11 martie 2023 Actualizat: 13 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Kirovskie
260 lei
Wostok
475 lei
Zentra
700 lei
Cornavin
750 lei
Komandirskie
1.250 lei