ceas Zaria masiv (42 mm diametru), mecanism 2009.1

CEAS BARBATESC ZARIA Inscris de Ceasornicar
395 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Zaria cu dimensiuni atipice pentru perioada în care a fost fabricat, este mai rar întîlnit deoarece fabrica Zaria era profilată pe ceasuri de damă, cele bărbătești fiind produse o perioadă relativ scurtă. Ceasul echipat cu un mecanism 2009.1 cu 17 rubine și secundar central, o versiune modificată și îmbunătățită a mecanismului de bază 2009. Piesa din imagini a fost produsă aproximativ în anii ’70. Ceasul are diametrul de 42 mm și distanța între anse de 20 mm, iar mecanismul are 20 mm diametru și 4,75 mm înălțime. Față de versiunea de bază, balansierul din glucydur efectuează 21.600 de alternanțe pe oră, lucru ce îi conferă o precizie ridicată. Arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 40 de ore. Capacul spate, dublat de o cămașă de ecranare magnetică, este din inox și are ștanțată seria 5804395, alături de inscripții în limba rusă „waterproof” și „antimagnetic”; în centrul capacului tronează steaua sovietică și inscripția „CCCP”. Cadranul are o frumoasă culoare kaki. Carcasa masivă este placată cu aur (marcaj între anse, la ora 6). Numele de „Zaria” a fost stabilit în 1963, în limba rusă înseamnînd „zori de zi”. În mitologia slavonă veche, Zaria era o zeiță a frumuseții, asociată cu răsăritul, sau dimineața.

Ceasurile Zaria, ajunse astăzi subiect de istorie, au fost fabricate în fosta Uniune Sovietică. În 1935, guvernul sovietic planifică producția Celei de-a treia fabrici de ceasuri în orășelul Penza-Oblast, situat la 625 km de Moscova, pe rîul Sura, cu scule aduse de la fabrica LIP din Franța. Fabrica s-a numit la început „Frunze” și a fost construită în locul fabricii de biciclete ZIF. Primele ceasuri produse aici, numite Zvezda, derivau din calibrul T18 pe care firma LIP l-a cedat către URSS, la fel ca și calibrul K26 din care s-a dezvoltat brandul Pobeda. Din 1949 producția a fost orientată exclusiv pe ceasuri de damă. De aceea, ceasurile bărbătești Zaria sînt mai rar întîlnite ! Brandul deține și un inedit record mondial: în 1962 Zaria produce cel mai mic ceas cu secundar din lume !

Ceasul provine din colecția personală și este într-o condiție tehnică și estetică foarte bună. Revizia a fost făcută recent. Piesa se vinde impreuna cu o curea dedicata, noua, din piele kaki cusuta cu ata de aceeasi culoare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiți la secțiunile „pernițe” și „cutii ceasuri”.

Atenție: feriți ceasul de lovituri sau șocuri mecanice puternice. Deși are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuși doar un ceas ! Feriți ceasul de apă și atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanșare, în timp acestea slăbesc cîte puțin. Evitați apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcționarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceți o nouă revizie la ceasornicar. Chiar și cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcționări mecanice îndelungate.

Data anunt: 15 aprilie 2014 Actualizat: 08 martie 2024 Vizualizari: 1841
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
fero
410 lei
Chaika
350 lei
Slava
750 lei
Excalibur
500 lei
Zaria
215 lei