ceas Zvezda foarte rar, primul ceas de damă fabricat în fosta URSS, mecanism 1802 (baza Lip T18) fabricaţie 1959

CEAS DAMA ZVEZDA Inscris de Ceasornicar
310 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas de damă Zvezda este primul ceas de damă fabricat în fosta URSS, un model foarte rar întîlnit pe piaţa ceasurilor vintage datorită vechimii şi posibilităţii reduse de a-l găsi în stare bună. Este echipat cu un mecanism 1802 cu 15 rubine şi secundar periferic, fabricat în trimestrul al 3-lea din 1959 (ştanţă pe mecanism). Acest mecanism a fost dezvoltat iniţial, încă din 1938, din calibrul T18 de la Lip. Ceasul are dimensiunile de 25x36 mm şi distanţa între anse de 12 mm, iar dimensiunile mecanismului sînt 18x28,55 mm şi grosimea acestuia de numai 3,85 mm (o adevărată performanţă pentru acele vremuri). Balansierul din Glucydur, prevăzut cu spirală Breguet şi cu şuruburi de compensare, efectuează 18.000 de bătăi pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 34 de ore. Cadranul cu guilloche-uri fine pe margine este în stare excelentă, cu geamul original. La ora 6 este marcat „Penza Ceasovai Zavod” (vezi foto 3). Carcasa, cu remontoarul original în stare foarte bună (vezi foto 10), este foarte bine conservată, cu anse sudate (vezi foto 5). Un ceas dificil de găsit în stare foarte bună.

Zvezda („stea”, în limba rusă) era o marcă înregistrată a fabricii din Penza, denumită mai tîrziu Zaria. În mitologia slavonă veche, Zaria era o zeiţă a frumuseţii, asociată cu răsăritul, sau dimineaţa. În 1935, guvernul sovietic planifică producţia Celei de-a treia fabrici de ceasuri în orăşelul Penza-Oblast, situat la 625 km de Moscova, pe rîul Sura, cu scule aduse de la fabrica LIP din Franţa. Fabrica s-a numit la început „Frunze” şi a fost construită în locul fabricii de biciclete ZIF. Primele ceasuri produse aici, numite Zvezda, derivau din calibrul T18 pe care firma LIP l-a cedat către URSS, la fel ca şi calibrul K26 din care s-a dezvoltat brandul Pobeda. Din 1949 producţia a fost orientată exclusiv pe ceasuri de damă. Brandul deţine şi un inedit record mondial: în 1962 Zaria produce cel mai mic ceas cu secundar din lume ! Tot aici au mai fost fabricate şi mărcile Aurora, Kometa, Mechta, Vesna, Zaria şi ZIF, majoritatea adevărate rarităţi astăzi.

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o stare de invidiat pentru cei aproape 60 de ani ai lui. Funcţionează bine. Revizia a fost făcută recent (secundarul porneşte la prima rotire a remontoarului !). Se livrează cu cureaua de prezentare. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pt. ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 13 iulie 2017 Actualizat: 02 martie 2024 Vizualizari: 32
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Chaika
375 lei
Sindaco
150 lei
Raketa
950 lei (rezervat d-na D.B. !)
wega
375 lei
Wostok
850 lei