unicat: ceas de buzunar Elgin, argint 950, hunter caliber, circa 1898, gravură Joseph Duveen (cel mai mare dealer de artă al tuturor timpurilor). Piesă de muzeu !

CEAS BARBATESC ELGIN Inscris de Ceasornicar
4.500 EUR
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas de buzunar Elgin, din argint 950 (marcaje Birmingham pe coroană şi pe interiorul capacelor spate), este echipat cu un calibru hunter model 6 Elgin 151 fabricat cu aproximaţie în 1898, cu 7 rubine şi secundar periferic. Acest mecanism a fost fabricat în numai 49.000 de exemplare. Ceasul are diametrul de 52 mm şi grosimea totală de 15 mm, iar mecanismul are diametrul de 41,9 mm şi înălţimea de 6,6 mm. Balansierul bimetalic, prevăzut cu şuruburi de compensare, execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 34 de ore. Mecanismul, cu seria 25210591, este de un auriu strălucitor (fotografiile n-au reuşit să-i surprindă frumuseţea) şi este marcat Elgin Natl Watches U.S.A. Puntea balansierului este foarte frumos gravată manual (vezi foto 4, 6, 12, 14, 17 şi 19). Carcasa Dennison din argint 950 (marcaje pe capace atît pentru producător cîţ şi pentru titlul metalului) este în stare perfectă. Toate cele trei capace au ştanţată aceeaşi serie: 421296. Cadranul din email, cu cifre romane şi superbe indicatoare cathedral albăstrite termic, specifice perioadei, este în stare excelentă. Capacul faţă, gravat cu cifre romane, are decupată o apertură rotundă, prin care se putea vedea poziţia indicatoarelor. La armare, ceasul scoate un sunet ca de greiere, iar sunetul produs de angrenajele în mişcare este unul dintre cele mai melodioase din întreaga orologerie (poate şi datorită carcasei din argint, ce acţionează ca o cutie de rezonanţă). Dar ceea ce face acest ceas cu adevărat unic este inscripţia gravată pe spate: "For A. Muller Ury, best portraitist and devoted friend, 1923, Sir Joseph Duveen". În traducere liberă: "Pentru A. Muller Ury, cel mai bun portretist şi prieten apropiat, 1923, Sir Joseph Duveen". Acest ceas este o adevărată piesă de muzeu, conform inscripţiei el a aparţinut lui Joseph Duveen, considerat cel mai mare negustor de artă din toate timpurile, şi a fost dăruit unuia dintre cei mai buni prieteni ai săi, pictorul Adolfo Muller Ury, cel care i-a făcut 3 portrete lui Duveen.

Marcajul A.L.D într-un dreptunghi îl indică drept fabricant al carcasei pe Aaron Lufkin Dennison, născut în Freeport în 1812, primul care a fabricat ceasuri construindu-și afacerile pe un sistem de piese schimbabile. Dennison a construit în 1853 o fabrică la Roxbury (Massachuttes), apoi s-a mutat la Waltham (lîngă Boston) şi în Anglia (cu sedii la Handsworth şi Birmingham), unde fabrica diferite carcase de ceasuri. Afacerea a fost cunoscută sub numele de Dennison, Wigley & Co. Fondatorul moare în 1895, dar bussinesul a continuat în același stil până în 1905. Franklin Dennison a dus mai departe compania, ca Dennison Watch Case Co., iar în 1919 afacerea a fost transformată într-o companie cu răspundere limitată.

Adolfo Muller Ury (29 martie 1862 - 6 iulie 1947) a fost un pictor american, născut în Elveţia. Portretist, în special, dar şi impresionist, A. Muller Ury provenea dintr-o familie de patricieni de vază ai Elveţiei, fiind al şaselea din cei 19 copii ai familiei. Cele mai mari colecţii publice ale lucrărilor sale se găsesc la The Historisches Museum von Uri (Altdorf, Elveţia), care deţine zece pînze, inclusiv una de mari dimensiuni. Portretul lui Joseph Duveen a fost pictat de mai mulţi artişti, dar cel mai bun a fost unul dintre cele executate de prietenul său, Adolfo Muller-Ury. De fapt, acesta l-a pictat de trei ori, în 1923, 1929 şi 1938. Portretul din 1923, considerat cel mai bun dintre toate, a fost reprodus pe coperta biografiei lui Meryle Secrest din 2004, şi ulterior vîndut la TEFAF Maastricht în 2006. A. Muller Ury este, de asemenea, autorul portretelor unor preşedinţi americani, precum şi al celor mai mulţi dintre miliardarii americani ai vremii.

Oricine a admirat "Băiat în albastru" de Gainsborough, aflat în Colecția Huntington din California, sau "Aristotel contemplînd bustul lui Homer", de Rembrandt, de la Metropolitan Museum of Art din New York, precum şi alte capodopere ale Renaşterii, datorează această plăcere, acest privilegiu de a se afla în faţa unei mari opere de artă lui Joseph Duveen. Considerat cel mai influent şi cel mai mare dealer de artă al tuturor timpurilor, Duveen a vîndut capodoperele europene ale lui Tiţian, Botticelli, Giotto, Vermeer sau Da Vinci miliardarilor americani putred de bogaţi - J.P. Morgan, John D. Rockefeller, Henry Huntington, Samuel H. Kress, Henry Clay Frick, William Randolph Hearst și Andrew Mellon, pentru a numi doar cîţiva. Nu este deloc exagerat să spunem că Joseph Duveen se află în spatele fiecărei importante colecții private de artă din Statele Unite. Joseph Duveen (14 octombrie 1869 - 25 mai 1939), primul dintre cei 13 copii ai familiei sale, a moştenit abilitatea de a vedea o adevărată comoară în ocupaţia tatălui său, proprietarul unei prospere afaceri cu antichităţi. După moartea tatălui său, Duveen a mutat compania pe piața de tablouri, mai riscantă, dar mai profitabilă, și a devenit cel mai important negustor de artă din lume. El a făcut avere cumpărînd artă de la aristocrații europeni aflaţi în declin și vînzînd-o miliardarilor americani. A făcut multe donaţii filantropice şi a contribuit la repararea şi extinderea multor galerii britanice de artă, ceea ce i-a adus, în 1919, titlul de cavaler, iar în 1927 pe cel de baron. Ascensiunea rapidă a neobositului şi întreprinzătorului dealer, de la începuturile sale umile la vîrful piramidei, cheia succesului lui Duveen, a fost simpla lui observație că, în timp ce Europa avea arta, America avea banii !

Legenda Elgin începe în 1864, la sfîrşitul Războiului Civil american, cînd Philo Carpenter, Howard Z. Culver, Benjamin W. Raymond, George M. Wheeler, Thomas S. Dickerson, Edward H. Williams și W. Robbins au înființat Compania Națională de Ceasuri din Chicago (Illinois), cu fabuloasa sumă de 100.000 de dolari (manufactura şi-a schimbat de mai multe ori numele, de-a lungul existenţei: Elgin National Watch Company, National Industry etc.). Primele mecanisme au fost fabricate în 1867, pentru fiecare model fiind necesare 6 luni de proiectare, construcţie şi ansamblare (sursa: Edward C. Hahn, "Making the grade"). Versiunile timpurii ale mecanismelor Elgin i-au omagiat pe fondatori (pot fi întîlnite şi astăzi, foarte rar, mecanisme semnate H.Z. Culver, G.M. Wheeler etc.). În 1909 Elgin a construit un observator, astfel încît cronometrele lor să poată fi certificate. Primul lor ceas de mînă apare în 1910. În timpul Primului Război Mondial, Elgin a încetat producția civilă de ceasuri și s-a concentrat pe producția de ceasuri militare. În colaborare cu armata americană, Elgin a instruit peste 350 de persoane care urmau să repare instrumentele de menținere a timpului de precizie pe cîmpurile de luptă ale Europei. Între războaie, Elgin, ca mulți dintre concurenții săi direcți, a fabricat numeroase ceasuri adevărate piese uimitoare de artă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Elgin și-a dedicat producția pentru dezvoltarea ceasurilor militare, cronometrelor și fuzeelor. După război, compania a revenit pe piața comercială, producând din nou o serie de ceasuri minunate. În anii '50 Elgin producea ceasuri extrem de la modă, dintre care ceasurile Lord Elgin erau considerate crema orologeriei. Producător american prolific, Elgin a pierdut treptat din aprecieri, pînă cînd, în 1968, au fabricat ultimul lor mecanism (sursa: Paul J. Chambre, "Capodopere uitate: ultimul Elgin"). De la înfiinţare pînă la dispariţie, Elgin împreună cu Waltham au dominat vastul teren al pieţei de ceasuri americane. Astăzi, ceasurile Elgin sînt foarte căutate de colecţionari. Datorită calităţii fiecărei piese, chiar şi un Elgin vechi de 100 de ani funcţionează astăzi cu precizie !

Piesa provine din colecţia personală şi este în stare impecabilă atît estetic cît şi tehnic. Funcţionează perfect chiar şi astăzi, la peste 120 de ani de la fabricare. Revizia completă a fost făcută în 2017. Se livrează ca în fotografii, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are o carcasă solidă este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 26 decembrie 2019 Actualizat: 09 februarie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1379
Anunturi marcate ca vandute: 889
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Yema
525 lei
Luch
460 lei
ONSA
700 lei
Komandirskie
1.250 lei
Slava
250 lei