ceas Tellus Grand Prix, aniversar, mecanism Cortebert 697, fabricaţie circa 1948-1950

CEAS BARBATESC TELLUS Inscris de Ceasornicar
650 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Tellus Grand Prix, fabricat cu ocazia celei de-a IX-a aniversări a Observatorului Astronomic din Neuchatel, este echipat cu un mecanism Cortebert 697 cu secundar central. Ceasul are diametrul de 38 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are un diametru de 25,6 mm şi o înălţime de 4,3 mm. Balansierul prevăzut cu şuruburi de compensare bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 44 de ore. Roata de la caseta arcului este gravată cu numele manufacturii şi o stea. Carcasa şi cadranul poartă patina timpului, iar capacul spate, în stare foarte bună, este decorat cu simbolul familiei Juillard, crucea malteză, inscripţia „Grand Prix” şi are gravată seria 9526. Cortebert este manufactura care a primit cele mai multe premii ale Observatorului, din toate timpurile !

Tellus este una din mărcile cunoscute ale industriei orologere elveţiene, prezentă mereu cu ceasuri de calitate superioară. A fost fondată în 1917 de Wilhelm Ulrich, în La-Chaux-de-Fonds. Tellus a debutat ca manufactură de ceasuri de buzunar, pînă cînd a fost preluată de Albert Juillard şi firma sa, Cortebert. De aceea majoritatea mecanismelor care au echipat ceasurile Tellus au fost de la Cortebert, dar şi de la Valjoux. Cortebert a fost una din vechile manufacturi de mecanisme de ceas, fondată în 1790 de Abraham-Louis Juillard în vechiul sat elveţian cu acelaşi nume - Cortebert. În anii ’20 au realizat mecanismul „jump-hour” pentru ceasurile de mînă, considerat a fi primul ceas mecanic cu afişaj digital. Prin anii ’30–40, a produs ceasurile de buzunar pentru Căile Ferate Italiene sub brandul Perseo, existent şi astăzi. Toate mecanismele Cortebert erau de înaltă calitate şi precizie, specific elveţiene. Din păcate după 1970 brandul a dispărut, probabil datorită şocurilor economice produse de lansarea pe piaţă a ceasurilor quartz. Din anii ’60 Tellus a comercializat produsele sale mai intens în ţările est-europene. De reţinut că în anii ’30 şi după, ceasuri de buzunar Tellus au fost în dotarea ofiţerilor din Corpul de Grăniceri al României. Etimologia numelui Tellus provine de la numele latin al unei importante zeiţe din mitologia antică romană, ce personifica pămîntul. Era denumită şi Terra Mater.

Piesa face parte din colecţia personală, arată bine şi funcţionează excelent. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată (vezi şi foto 7), iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 17 decembrie 2023 Actualizat: 15 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Chaika
395 lei
Mortima
850 lei
REWEL
600 lei
Mir
250 lei
Excalibur
610 lei