ceas Cristal Watch (Mondia, Zenith), mecanism ETA 2390 fabricaţie circa 1955-1960

CEAS BARBATESC CRISTAL WATCH Inscris de Ceasornicar
550 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Cristal Watch este echipat cu un mecanism ETA 2390 în varianta cu 21 de rubine (a fost produs şi într-o variantă cu 17 rubine) şi secundar central, fabricat aproximativ între 1955-1960. Din acest mecanism, modificat, au fost dezvoltate şi mecanismele Dugena 985, Helvetia 750 sau chiar Hamilton 60. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 23,3 mm diametru şi 3,6 mm înălţime. Balansierul prevăzut cu amortizoare antişoc Incabloc bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de putere de 47 de ore. O particularitate interesantă a acestui mecanism este că TOATE rubinele de pe platoul superior (roata ancorei, roata secundar şi roata intermediară) sînt prevăzute cu amortizoare antişoc ! Capacul spate, din inox, este pe filet şi are seria 35 - 112. Carcasa fabricată de Mermod Fils & Cie. este placată cu aur (ştanţă pe carcasă, la ora 9, atît pentru placaj cît şi poansonul de fabricant).

Înregistrată prin anii ’40 de către fraţii Paul şi Robert Vermont (sau Vermot, potrivit altor surse), marca Cristal Watch era o parte dintr-un proiect mai amplu al fondatorilor, care aveau sedii şi capacităţi de producţie atît în Biel Bienne cît şi în Le Locle şi La-Chaux-de-Fonds, adică în cele mai importante centre orologere elveţiene. Proiectul respectiv se numea... Mondia, şi avea headquarter-ul în Le Locle. Într-adevăr, Paul Vermont a fost şi fondatorul Mondia, în 1935, marcă preluată ulterior şi asociată de atunci cu mult mai celebra Zenith (de altfel, în 1969 Zenith a devenit parte a unui holding înregistrat ca Mondia-Zenith-Movado !). Paul Vermont, ceasornicar cu înaltă calificare şi un dezvoltat simţ al afacerilor a proiectat primul său ceas în anul înfiinţării Mondia. Vocaţia sa pentru precizie, pasiunea pentru mecanica fină, grija pentru detalii, a permis companiei să adune mulţi clienţi într-o perioadă scurtă de timp şi a făcut ca ceasul proiectat în 1935 să devină primul dintr-un lung şir de modele de succes. Mondia SA Fabrique d’Horlogerie Paul Vermont & Co. SA au mai fabricat ceasuri şi sub brandurile (o selecţie aleatoare) Barolux, Award, Everday, Modulor, Mondia, Palatino, Stellaris, Cristina, Mediator ş.a. Trebuie menţionat că a mai existat o marcă identică, înregistrată 1952 în La-Chaux-de-Fonds de către Manufacture d’Horlogerie Schild & Cie. SA Graizeley Freres, firmă cu rădăcini în orologerie mergînd pînă înainte de 1900.

Ceasul face parte din colecţia personală şi se află într-o stare tehnică şi estetică foarte bună. Revizia a fost făcută recent. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 17 aprilie 2023 Actualizat: 25 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Certina
1.300 lei
Aero Watch
500 lei
Accurist
400 lei
Bifora
900 lei