ceas Premira diver 4 ATÜ, mecanism Parrenin 1641, anii ’70

CEAS BARBATESC PREMIRA Inscris de Ceasornicar
755 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Premira, diver la 4 ATÜ, cu bezel rotativ bidirecţional, este echipat cu un mecanism Parrenin HP 1641 în varianta cu 17 rubine (a fost fabricat şi în variante cu 1, 5 sau 14 rubine), secundar central şi calendar, fabricat cu certitudine la mijlocul anilor ’70. Data se schimbă progresiv, între ora 23 şi 24. Mecanismul cu eşapament Roskopf are diametrul de 25,65 mm şi înălţimea de 5,05 mm, iar ceasul are diametrul de 38 mm. Distanţa între anse (lăţimea curelei) este de 18 mm. Balansierul lis bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 39 de ore. Capacul spate, tip diver, din oţel, este pe filet şi este decorat cu un scafandru în valuri şi un peşte. Carcasa masivă este în stare foarte bună, la fel ca şi remontoarul. Bezelul gradat este rotativ, bidirecţional. Indecşii orari şi indicatoarele sînt puternic fosforescente (vezi foto 4). Ceasul este certificat ca rezistent la apă pînă la patru atmosfere (marcaj pe cadran). Cadranul, în tonuri de roşu, negru şi alb, subliniază aspectul sportiv al acestui ceas impunător.

Premira este o marcă dezvoltată nu de o casă orologeră, cum se întîmplă în mod obişnuit, ci de către un distribuitor de ceasuri care la un moment dat a început să comercializeze ceasuri sub branduri proprii (un alt exemplu celebru de distribuitor transformat într-o marcă la fel de puternică precum cea distribuită este Wittnauer, retailerul oficial al Longines). Companiei Mohertus Trading Co., înregistrată în 1960 ca importator şi distribuitor de ceasuri, i-au trebuit aproape zece ani pentru a începe să introducă mecanisme de import în carcase şi să-şi dezvolte mărci proprii. Aşa a apărut Premira, marcă ale cărei modele cu dimensiuni total atipice pentru anii ’70 au stîrnit atît uimire cît şi admiraţie, într-o lume a orologeriei dominată de conservatorism în privinţa dimensiunilor ceasurilor bărbăteşti. Mohertus a mai comercializat ceasuri şi sub mărcile proprii Bonrose, Le Longes, Northfield, Engorsele, Nouvela şi Rouan.

Hippolyte Parrenin (vezi foto 5), fiul unui tîmplar din Russey (regiunea Doubs), îşi începe ucenicia în cadrul casei orologere Dupommier. Capacitatea sa excepţională este repede remarcată şi, după moartea lui Maurice Dupommier, preia conducerea atelierului în 1873. Îşi construieşte propria fabrică trei ani mai tîrziu la Villers-le-Lac, leagănul orologeriei franceze, chiar lîngă graniţa cu Elveţia. Îşi ansamblează singur maşini de producţie, majoritatea acţionate cu mîna sau piciorul (vezi foto 9). În asociere cu César Marguet, cumpără maşini acţionate de aburi şi măreşte fabrica prin adăugarea unui al doilea etaj. În 1890 compania devine H. Parrenin & Marguet, prin cooptarea acestuia din urmă ca partener. În 1900 atelierele Parrenin funcţionau deja cu ajutorul electricităţii, iar mecanismele produse aici erau vîndute mai ales în Elveţia. Pentru a lupta împotriva şomajului periodic în rîndurile angajaţilor, fiul lui Hippolyte Parrenin creează noi produse care să-i ţină ocupaţi pe muncitori, cum ar fi calibrele pentru ceasuri de buzunar deşteptătoare (cu sonerie). Mecanismele Parrenin, în alamă sau nichel, au obţinut numeroase premii la expoziţii internaţionale (ex. Paris, 1889). O sută de ani mai tîrziu, nepoţii fondatorului, Anne, Laurent şi soţiile lor, duc mai departe tradiţia orologeră asociată cu înalta tehnologie.

Ceasul face parte din colecţia personală, arată excelent şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 17 decembrie 2023 Actualizat: 21 martie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Berios
302 lei
Olivia
600 lei
Junghans
400 lei
Poljot
750 lei
Cornavin
750 lei