ceas Exacto model foarte rar, complet vitrat, mecanism AS 970, fabricaţie circa 1945-1950

CEAS BARBATESC EXACTO Inscris de Ceasornicar
750 lei
Share on facebook Tweet this Salveaza pe mail Recomanda

Acest ceas Exacto este un model foarte rar întîlnit pe piaţa ceasurilor vintage, datorită cadranului transparent şi spatelui complet vitrat, care lasă să se vadă mecanismul în toată splendoarea lui. Este echipat cu un superb mecanism auriu AS 970 cu 17 rubine, fabricat aproximativ între 1945 şi 1950. Acest mecanism a stat la baza altor mecanisme, cum ar fi Dugena 638. Ceasul are diametrul 34 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar mecanismul are 19,4 mm diametru şi o înălţime de 3,45 mm. Balansierul prevăzut cu şuruburi de compensare are o frecvenţă de 18.000 bph, iar arcul motor asigură, complet armat, o funcţionare de 45 de ore. Cadranul sunburst (cu guilloche-uri fine în formă de raze de soare) este în stare excelentă, cu geamul original. Suprafeţele vitrate generoase lasă să se vadă o porţiune transparentă, pe marginea cadranului, prin care se poate vedea în partea cealaltă. Capacul spate este transparent în totalitate, lăsînd să se vadă toate componentele mecanismului în mişcare. Carcasa fabricată de Ervin Piquerez, cu remontoarul original în stare foarte bună, este placată cu aur (marcaj între anse, la ora 12, atît pentru placaj cît şi poanson de fabricant). Grosimea ceasului, cu tot cu geam, este de numai 9 mm !

Exacto, înregistrată ca marcă de către Erwin Schlup încă din 1917, alături de multe alte mărci printre care şi cea care avea să-i facă celebri: Rado. Practic, Rado a pus bazele extraordinarei sale poveşti sale de succes odată cu lansarea în 1962 a modelului DiaStar, primul ceas din lume rezistent la zgîrieturi. Istoria acestei mărci începe însă cu 106 ani în urmă, în localitatea elveţiană Lengnau, cînd frații Fritz, Ernst și Werner Schlup au luat o decizie care avea să le schimbe viața lor și a generațiilor viitoare: au devenit ceasornicari. Atelierul lor modest era situat într-o parte transformată a casei părinților lor, unde iniţial produceau doar mecanisme pentru ceasuri. În 1957 compania a lansat prima sa colecţie de ceasuri sub marca Rado. Astăzi, Rado este unul dintre cei mai importanţi producători de ceasuri elveţiene, cu aproximativ jumătate de milion de ceasuri pe an la un personal de aproximativ 300 de persoane. Rado se deosebeşte de ceilalţi producători elveţieni de ceasuri prin înclinaţia spre utilizarea inovatoare a unor materiale de înaltă tehnologie şi prin designul futurist. Compania s-a focusat pe promovarea unor materiale unice în industria orologeră, cum ar fi metalele grele (tungsten şi carbură de titan), ceramică, lantan şi cristal safir, domeniu în care Rado este considerată un adevărat pionier (de notat că Rado folosea aceste materiale într-o vreme în care toţi ceilalţi producători de ceasuri utilizat doar aur, argint sau oţel !). În 2004 viziunea Rado s-a împlinit, odată cu introducerea modelului V10K, acoperit pur şi simplu cu diamante de înaltă tehnologie, ceea ce l-a făcut să ajungă direct în Cartea Recordurilor ca cel mai dur ceas din lume. În 1983 Rado devine parte a grupului SMH, redenumit în 1998 Swatch Group, cel mai mare conglomerat de producători de ceasuri din lume. Rado a înregistrat zeci de patente şi a primit, de-a lungul timpului, nenumărate premii ale industriei orologere. Deviza Rado – „Being on top” – dezvăluie întreaga filosofie a acestei faimoase mărci elveţiene de ceasuri.

Fabrica de carcase de ceasuri Ervin Piquerez SA era înregistrată în 1939 la Bassecourt de către Ervin Piquerez, mecanic priceput provenit dintr-o familie de industriaşi. EPSA cunoaşte o creştere puternică pînă prin 1970, fiind cea mai importantă companie din Bassecourt. Numărul angajaţilor ajunge, de la 100 în 1940, la un nivel record de aproape 600 în 1971. Acest succes s-a bazat pe calitatea carcaselor produse, printre cele mai bune din Elveţia. Poansonul de meşter al lui Piquerez era EPSA. La moartea acestuia, în 1971, moştenitorii adoptă un comportament rentier care nu permite antreprizei să facă faţă crizei orologere. Dependentă în mare măsură de capitalul bancar, EPSA fuzionează în 1984 cu holdingul La Générale SA, înainte de a fi preluată de gigantul coreean ... Samsung !

Ceasul face parte din colecţia personală şi este în stare perfectă. Funcţionează la secundă. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.

Data anunt: 01 ianuarie 2024 Actualizat: 09 aprilie 2024 Vizualizari: 0
Contact

Vrei sa il cumperi? Contacteaza vanzatorul:

0747404440

Ceasornicar

Anunturi: 1380
Anunturi marcate ca vandute: 898
Membru din: 10-2012
Recomanda daca ai cumparat de la el:

Recomandari
Alte ceasuri de la Ceasornicar
Barrett
535 lei
Certina
1.300 lei
Elvia
500 lei
Cornavin
750 lei
Avia
350 lei